Hlavní obsah

Francie je na nohou, do pátrání po útočnících nasadili četníky, policii i armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Po středečním atentátu na redakci satirického časopis Charlie Hebdo zahájila Francie rozsáhlé pátrání po útočnících, kteří jsou na útěku. Současně nasadila armádu, která v Paříži střeží klíčové veřejná prostranství. V celé Francii bylo vyhlášeno vysoké nebezpečí teroristického útoku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Francouzští vojáci po střelbě na francouzské satirické noviny hlídkují na Eiffelově věži.

Článek

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl: „Dopadneme tyto zločince.“ Dodal, že byly mobilizovány všechny zdroje, kromě policie jsou nasazeni i četníci a vojáci. Cílem je „neutralizovat tyto tři kriminálníky, kteří se dopustili barbarského činu“.

Uvedl i přijatá opatření. Jedním je ochrana všech nakladatelství, vydavatelství a kulturních středisek i veřejných míst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Dodal, že veřejnoprávní média budou informovat občany o průběhu vyšetřování.

Policejní mluvčí Emmanuel Quemener dodal kvečeru k průběhu vyšetřování: „Máme popis (pachatelů), naši kolegové ze soudní policie jsou v kontaktu s lidmi, kteří byli přítomni na místě v době incidentu. Tito lidé budou vyslechnuti.“

Mluvčí dodal, že tři těžce ozbrojení podezřelí utekli z místa činu předtím, než mohli být zadrženi: „Naneštěstí narazili do kolegů v policejních autech, na které zahájili palbu, a navzdory všemu se jim podařilo úspěšně uniknout.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Karikatura vůdce IS al-Bagdádího zveřejněná na TwitteruVideo: Reuters

Tři útočníci po atentátu na redakci, který si vyžádal smrt jejích deseti členů včetně šéfredaktora a tři karikaturistů, naskočili do přistaveného auta. Černým citroenem odjeli na sever Paříže. Cestou vystřelili a zasáhli policistu.

U brány Pontin se zmocnili dalšího vozu, Renaultu Clio E, z něhož vyhodili řidiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu v Paříži těsně po útoku ozbrojencůVideo: Reuters

Policie zřídila horkou linku, na kterou se mají hlásit svědci atentátu i lidé, kteří mají informace o prchajících. Nasazena je kromě kriminálky i bezpečnostní služba vnitra DGSI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na francouzské ambasádě v Berlíně stáhli vlajky na půl žerdiVideo: Reuters

Podle listu Le Libération jde o nejkrvavější útok v Paříži od konce druhé světové války.

Až odpoledne byly z místa útoku odvezeny oběti. Zatím byla zveřejněna jména pěti mrtvých. Zabit byl šéfredaktor Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier známý jako Charb, zástupce šéfredaktora, novinář a ekonom Bernard Maris a tři karikaturisté Jean Cabu, Georges Wolinski a Bernard Verlhac, známý jako Tignous. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám