Hlavní obsah

Frontex pošle posily do Finska na ochranu hranice s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unijní pohraniční agentura Frontex pošle 50 příslušníků pohraniční stráže a dalších expertů do Finska, aby tam pomohli s ochranou hranice s Ruskem. Podle webu agentury má v plánu poslat také hlídkové vozy a další vybavení.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Migranti procházejí hraničním přechodem Salla ve finském Laponsku.

Článek

První skupina expertů by měla posílit nyní desetičlennou misi Frontex Terra 2023 ve Finsku od středy 29. listopadu. Budou to pracovníci ostrahy hranic, experti na registraci migrantů, na ověřování pravosti dokladů a tlumočníci, uvádí web Frontexu.

Foto: Governor Of Murmansk Region, Reuters

Migranti sedí ve stanu u finské hranice, kde je shromáždily úřady z  ruské Murmanské oblasti.

Finsko nechalo na hranici s Ruskem otevřený jen jeden přechod, a to v Salle v Laponsku. Opatření má zastavit příval žadatelů o azyl, kteří se do Finska hrnou a jež v tom podle Helsinek podporuje Rusko.

Za poslední dva týdny podle agentury AP přišlo na finskou hranici z Ruska přes pět stovek žadatelů o azyl, což je nebývalý počet. V minulých měsících registrovali finští pohraničníci prý méně než jednoho migranta denně.

Ruští pohraničníci vozí migranty na finskou hranici, Finsko uzavře čtyři přechody

Evropa

Představitel finské pohraniční stráže Tomi Kivenjuuri řekl, že migranti přijíždějí k hranici z Ruska namačkaní v autech a kamionech, následně jsou vysazeni a na zdolání posledního úseku dostanou kolo. „Je velmi pravděpodobné, že se ruské úřady na dopravě migrantů podílejí,“ podotkl Kivenjuuri.

Finsko, které se nedávno stalo členskou zemí Severoatlantické aliance, sdílí s Ruskem 1340 kilometrů dlouhou hranici, jež slouží rovněž jako vnější hranice EU.

Finsko ponechá otevřený jen jeden hraniční přechod s Ruskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám