Hlavní obsah

Fico označil šéfa vládního úřadu za sociálního teroristu a řekl, že by ho chtěl vlastnoručně zaškrtit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli rozhodnutí o dvojnásobném zvýšení ceny plynu pro domácnosti označil slovenský premiér Robert Fico (Směr) šéfa vládního Úřadu pro regulaci síťových odvětví (ÚRSO) Andreje Jurise za „sociálního teroristu“, kterého by chtěl vlastnoručně zaškrtit. Fico to řekl v pořadu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) Sobotní dialogy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico obvinil šéfa ÚRSO z toho, že svým rozhodnutím chtěl zkomplikovat život nové vládě.

„Zdechněte směráci, tady máte dvěstěprocentní zvýšení cen, pos..te se,“ rozčiloval se ve studiu předseda vlády.

Ficovy slovní výpady proti Jurisovi jsou na videu od času 5:30

Juris: Postupujeme podle legislativy

ÚRSO, který stanovuje dodavatelům maximální cenu plynu, kterou nemohou překročit, vydal koncem listopadu cenové rozhodnutí pro největšího dodavatele v zemi Slovenský plynárenský průmysl (SPP), podle kterého by se měla cena plynu v roce 2024 výrazně zvýšit, a to o 94 procent.

Z vlády ovšem vzápětí přišla kritika, že cenové rozhodnutí přišlo dřív, než vláda rozhodla o kompenzacích pro domácnosti. Fico krok šéfa ÚRSO označil za sabotáž a zdůraznil, že jeho vláda se zasadí, aby se cena plynu pro domácnosti nezvyšovala.

ÚRSO se hájil tím, že do cenových rozhodnutí promítá vývoj tržních cen plynu a konstatoval, že při nových cenách pro rok 2024 postupoval podle zákona. „Žádný záměr tam nebyl. My postupujeme podle legislativy,“ zdůraznil Juris.

Fico: Slovensko se musí připravit na normalizaci vztahů s Ruskem

Evropa

Podobně úřad postupoval i při stanovení regulovaných cen na letošní rok, kdy plyn rodinám na Slovensku díky kompenzacím bývalé vlády nakonec zdražil jen o téměř 16 procent. Při plném promítnutí vývoje na burzách by byly ceny mnohem vyšší.

Podle Fica udržení cen plynu na současné úrovni přijde na 900 milionů eur (21,9 miliardy korun).

Premiér poznamenal, že zatím neví, zda Juris odejde z funkce sám, nebo ho vláda odvolá. V každém případě je jasné, že jeho dny v čele ÚRSO jsou sečteny.

Šéf opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka označil vyjádření Fica za styl politiky, který vyhání lidi ze Slovenska.

„Neúcta, výhrůžky a čistky vůči těm, kteří nejdou politikům po ruce. Od čtyřnásobného premiéra jsou takováto vyjádření vůči státním úředníkům pouze za to, že dělají svoji práci, zcela nepřípustná,“ reagoval Šimečka.

Kvůli blokádě stojí na slovenské straně ve směru na Ukrajinu asi 600 kamionů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám