Hlavní obsah

Kvůli blokádě stojí na slovenské straně ve směru na Ukrajinu asi 600 kamionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den blokády hraničního přechodu Vyšné Nemecké – Užhorod dosahuje kolona kamionů na slovenské straně přibližně 17 kilometrů a v koloně stojí asi 600 kamionů. V sobotu to potvrdila slovenská policie.

Foto: Policie SR

Maďarsko omezilo vjezd kamionů na své území.

Článek

Košická policejní mluvčí Lenka Ivanová potvrdila, že policisté pouští kamiony ve směru na Ukrajinu průběžně, protože protestující autodopravci pouští přes zmíněný hraniční přechod jen čtyři kamiony za hodinu. V běžném provozu tento hraniční přechod vybavuje osm kamionů za hodinu.

Část řidičů kamionů se snažila objet blokádu přes Maďarsko a dostat se tak na Ukrajinu. To způsobilo na maďarském území 30 kilometrů dlouhou kolonu, která čítá asi 1000 kamionů. Maďarsko proto omezilo vjezd kamionů na své území.

Zástupci Unie autodopravců Slovenska (UNAS) blokádou protestují proti dohodě, na jejímž základě Evropská unie udělila výjimku ukrajinským autodopravcům, kteří tak nebudou potřebovat přepravní povolení.

„Chceme tímto způsobem podpořit ministra dopravy při cestě do Bruselu, kde má v pondělí jednání. Budou nám volat, jak to tam dopadlo. Pokud to dopadne dobře, blokáda se pustí, pokud ne, tak se domluvíme na dalším postupu,“ řekl předseda UNAS Stanislav Skala.

Vojenskou a humanitární pomoc prý nenaruší

Autodopravci přislíbili, že blokáda nenaruší přepravu humanitární a vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a potravin. Ministerstvo dopravy požádalo autodopravce, aby jejich blokáda příliš nenarušila život obyvatel východního Slovenska.

Slovenští autodopravci se tak protestem připojili k polským dopravcům, kteří blokují hraniční přechody s Ukrajinou už několik týdnů. Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia se do protestu na hranicích nezapojilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám