Hlavní obsah

Fico našel slabé místo opozice. V křesťanských demokratech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se snaží rozložit opozici a našel její nejslabší článek. Zaměřil se na Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které se necítí příliš dobře mezi liberálními opozičními stranami Progresivní Slovensko (PS) a Svoboda a Solidarita (SaS).

Foto: Envato Elements

Předseda KDH Milan Majerský

Článek

V nedávných prezidentských volbách ještě opozice jednotně podpořila exministra zahraničí Ivana Korčoka, ale ten neuspěl a novou hlavou státu se stal kandidát vládní koalice Peter Pellegrini.

„Každý, kdo má oči, vidí, že konzervativní KDH se v opozici mezi PS a SaS necítí dvakrát komfortně,“ konstatoval web aktuality.sk.

Místopředseda Směru Ľuboš Blaha označil podporu Korčoka ze strany KDH za ostudu. Směru teď stačí strašit, že KDH ztratí voliče, pokud bude spolupracovat s liberály. Blaha označil KDH za „duhovou pobočku PS“ a hnutí poslal na smetiště dějin.

Fico odmítá nový migrační pakt

Evropa

Směr se totiž v posledním období rád stylizuje do polohy konzervativně-národní levice, která může být přitažlivá i pro příznivce KDH.

„Největší chybou KDH by tak bylo přistoupit na Ficovu hru a mentálně se přestěhovat do tábora konzervativně-národní levice. Porazit Fica ve hře, jejíž pravidla určuje on sám, by se pokoušel jen blázen,“ dodal web aktuality.sk.

Společné hlasování

Poslanci opozičního KDH totiž na právě probíhající schůzi slovenského parlamentu hlasovali společně s poslanci vládní koalice. Podpořili například vyplacení třináctého důchodu ve výši průměrné mzdy.

Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Erik Tomáš (Hlas) poděkoval opozičním poslancům za podporu třináctých důchodů.

Šéf KDH Milan Majerský řekl, že návrh podpořili, protože dostali od ministra garance, že neotevře a nesníží druhý důchodový pilíř.

Danko chce do čela parlamentu, Pellegriniho strana nesouhlasí

Evropa

„Ministr rovněž garantoval, že zachová institut daňového bonusu a nepodpoří zvyšování daní a odvodů z důvodu pokrytí třináctých důchodů,“ cituje Majerského web postoj.sk.

„Na základě těchto skutečností poslanci KDH podpořili hlasování o třináctých důchodech, čímž si penzisté přilepší o několik stovek eur,“ dodal web.

Poslanci PS a SaS návrh nepodpořili, protože ministerstvo financí dostatečně nevysvětlilo, odkud chce peníze na třinácté důchody vzít. Důchodci si podle PS a SaS peníze zaslouží, ale stát na to nemá a varují před řeckou cestou.

„Sociální pojišťovna musela být už v letošním roce dotována sumou 1,6 miliardy eur (přes 40 miliard korun pozn. redakce) ze státního rozpočtu a státní rozpočet si musí tyto peníze půjčit,“ upozornil poslanec SaS Marián Viskupič.

Dohoda o medvědech

Ministerstvo životního prostředí se podle webu pravda.sk dohodlo s opozičními křesťanskými demokraty o změně zákona, který bude řešit odstřel medvědů mimo správní řízení.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby (nominant Slovenské národní strany) by měl být schválen ve zkráceném legislativním řízení. „Je to důkaz toho, že podaná ruka, kterou jsem dal opozici, byla úspěšně přijata,“ pochválil se Taraba.

V původním návrhu figurovala možnost odstřelu medvěda bez správního řízení, pokud by se objevil ve vzdálenosti 500 metrů od obydlené části.

„Nyní návrh říká, že odstřel medvěda se může vykonat při ohrožení života, zdraví, ale i majetku nebo hospodářských zájmů. Přesnou lokalitu určí na základě mimořádné situace okresní úřad,“ dodal ministr.

Slováci za 41 hodin vybrali milion eur na munici pro Ukrajinu

Evropa

Taraba v této souvislosti upozornil, že mimořádná situace kvůli výskytu medvědů je momentálně vyhlášena v 19 lokalitách.

KDH odmítá, že by v šlo o širší dohodu mezi křesťanskými demokraty a vládní koalicí. „Nepodáváme pomocnou ruku ani vládě, ani žádné politické straně, podáváme pomocnou ruku občanům,“ zdůraznil předseda KDH Majerský.

Něco však naznačuje snaha KDH zavázat Ficovu vládu, aby na evropské úrovni zabránila zasahování do výlučných kompetencí členských zemí Evropské unie.

Podle hnutí to hrozí poté, co europarlament před časem přijal usnesení o zakotvení práva na umělé ukončení těhotenství v Chartě základních práv EU.

„KDH stálo vždy na straně základní hodnoty celé svobodné civilizace, kterou je ochrana lidského života,“ uvedl Majerský.

„Jsme zděšeni, že dnes, kdy Slovensko, ale i celá EU čelí mimořádným výzvám, sledujeme nesmyslné útoky na tuto největší hodnotu-hodnotu života a svobodu svědomí, myšlení a věrovyznání. Vyzýváme vládu SR, aby toto bezprecedentní jednání jasně odsoudila,“ dodal.

Pellegrini se stal nejdůvěryhodnějším slovenským politikem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám