Hlavní obsah

Danko chce do čela parlamentu, Pellegriniho strana nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko by se rád vrátil do funkce předsedy parlamentu, kterou zastával už v letech 2016 až 2020. Tento post se uvolnil po zvolení Petra Pellegriniho prezidentem. Funkci předsedy parlamentu si však i nadále nárokuje Pellegriniho strana Hlas-sociální demokracie.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko

Článek

O novém předsedovi zákonodárného sboru budou podle Denníku N poslanci jednat až na schůzi parlamentu, která začne 11. června. „Bez předsedy, který je druhým nejvyšším ústavním činitelem, tak parlament bude nejméně 65 dní,“ uvedl list.

Vícero vládních poslanců podle deníku upozornilo, že bez SNS – jedné ze tří vládních stran – nemá koalice většinu a bez pomoci opozice by tuto funkci nedokázala obsadit.

Premiér Robert Fico (Směr) se před časem nechal slyšet, že ideální by bylo, pokud by v čele parlamentu stál Danko – Směr by měl post premiéra, Hlas prezidenta a SNS předsedu parlamentu. V této souvislosti se zmínil o Svatoplukových prutech.

Slováci za 41 hodin vybrali milion eur na munici pro Ukrajinu

Evropa

Hlas s premiérem nesouhlasí. Podle ministra práce, sociálních věcí a rodiny Erika Tomáše strana nominuje na post předsedy parlamentu současného vicepremiéra pro investice a informatizaci Richarda Rašiho. O přepuštění funkce předsedy parlamentu Dankovi nechce Hlas ani slyšet. Raši však připustil, že zatím to vypadá tak, že poslanci SNS pro něj ruce asi nezvednou.

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (nominant SNS) v této souvislosti připomněl, že po pádu Ficovy vlády v roce 2018 Danko souhlasil, aby Pellegrini stanul v čele kabinetu a nekonaly se předčasné parlamentní volby. Obsazení postu předsedy parlamentu by podle Taraby měli mezi sebou vyřešit šéfové vládních stran. Poslanec Roman Michelko (SNS) připustil, že Dankův požadavek na post předsedy parlamentu není ultimativní a SNS nemá zájem na rozbití stávající vládní koalice.

Ve 150členném parlamentu má vládní koalice 79 poslanců, deset jich je za SNS. Pro zvolení nového předsedy parlamentu bude koalice potřebovat minimálně 76 hlasů. Opozice již avizovala, že nepodpoří kandidaturu Danka ani Rašiho. Po loňských parlamentních volbách byl Pellegrini zvolen do čela zákonodárného sboru 131 hlasy, tedy i velké většiny opozice.

„Poté, co předváděla tato vládní koalice, nevidím žádný důvod podporovat je v tom, aby byl předsedou pan Raši nebo pan Danko,“ nechal se slyšet předseda opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling. Podle předsedy SaS Danko s Ficem vydírají Hlas, který čeká na výsledek červnových voleb do Evropského parlamentu, v nichž kandiduje například také Danko či místopředseda parlamentu Ľuboš Blaha (Směr). Podle toho, kdo se do europarlamentu dostane, se bude podle Gröhlinga dál vyjednávat o podpoře vládních stran pro předsedu a případně také místopředsedu parlamentu.

Pellegrini skončil jako poslanec i jako předseda parlamentu

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám