Hlavní obsah

Slováci za 41 hodin vybrali milion eur na munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské družení Mír Ukrajině dokázalo vybrat za 41 hodin milion eur (přes 25 milionů korun) na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu. Sbírka, kterou zatím podpořilo téměř 17 tisíc dárců, pokračuje dál.

Foto: FB Mír pro Ukrajinu, Novinky

Munice pro Ukrajinu

Článek

Akci nazvali „Když ne vláda, posíláme my“, protože kabinet premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá. „Začali jsme 16. 4. 2024 v 7:00 SEČ na 0 eurech. O 41 hodin později 18. 4. v 0:25 jsme překročili jeden milion eur. Přepisuje se historie… tohle měla dělat vláda, ale udělali jsme to my, občané Slovenska,“ uvedli organizátoři sbírky ve čtvrtek po půlnoci na Facebooku.

Iniciativy Mír pro Ukrajinu a Dárek pro Putina spolupracují s českým ministerstvem obrany. Česká vláda odstartovala celosvětovou iniciativu na nákup potřebné munice pro Ukrajinu a zapojilo se do ní přes dvacet zemí. Slovenská vláda trvá nadále na tom, že zbraně a munici na Ukrajinu dodávat nebude a sousední zemi, která se brání ruské agresi, bude pomáhat pouze humanitárně.

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák (Směr) na otázku televize Markíza, co říká na sbírku, pouze lakonicky konstatoval, že na Slovensku je demokracie. „Každý má právo dělat, co chce, což je skvělá věc, skvělý výmysl. My pracujeme v rámci naší vojenské oblasti ještě na darování odminovacích strojů,“ řekl Kaliňák.

Organizátoři sbírky uvedli, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů Slovenska. „Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ uvedli na webu municiapreukrajinu.sk.

Sbírku podpořila například bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová, herečky Táňa Pauhofová a Kamila Magálová, účastník Slovenského národního povstání stoletý Otto Šimko i český hudebník Michael Kocáb. Organizátoři se řídí heslem jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika: „Ti, kteří si myslí, že za ně svobodu vybojují jiní, si ji možná ani nezaslouží.“

Fiala v USA: Česká iniciativa zajistila již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám