Hlavní obsah

Fico: Snad nebudeme ohrožovat naše vztahy kvůli ješitnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Fico ve čtvrtek zdůraznil, že on i Petr Fiala jsou dnes v čele vlád, ale zítra už nemusí být. Soužití slovenského a českého národa bude naopak přetrvávat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Fico a Petr Fiala vystoupili 24. listopadu 2023 na tiskové konferenci po společném jednání.

Článek

„Snad nebude (Fiala) ohrožovat vztahy mezi Slováky a Čechy kvůli ješitnosti nebo kvůli nějakým cílům, které nemají nic společného s česko-slovenským soužitím,“ řekl předseda slovenské vlády ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Fico opětovně zdůraznil, že česká vláda může přijet na Slovensko kdykoli a bude na Slovensku vítána.

„A nebudou je na Slovensku vítat nějací vykřikující aktivisté se směšnými transparenty a trubkami, ale budou je vítat lidé s květy. My máme Čechy rádi a odmítáme, aby někdo ohrožoval tyto fantastické vztahy mezi Čechy a Slováky čistě z politických důvodů,“ uvedl Fico bez dalšího upřesnění.

Fico: Češi se kvůli podpoře války rozhodli ohrozit vztahy se Slovenskem

Evropa

Předseda slovenské vlády tím připomněl, že jeho v Praze vítali demonstranti.

Předseda slovenské vlády konstatoval, že respektuje princip nezasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí. „Zasahování do vnitřních záležitostí jiných států je něco, čemu já nerozumím a odmítám,“ dodal Fico.

Slovenský premiér upozornil, že nesedí argumentace české vlády, že společné zasedání vlád obou zemí se neuskuteční proto, že se blíží prezidentské volby na Slovensku.

„Mají špatná data. Společná vláda byla připravovaná dávno po prezidentských volbách, po druhém kole,“ řekl.

Velkým zemím se nelíbí, když je někdo příliš suverénní. Možná se od nás očekává, že všechno, co oni řeknou, budeme automaticky poslouchat.
Robert Fico

Fico opětovně potvrdil, že jeho vláda má závazek dělat suverénní zahraniční politiku.

„Co se od nás očekává? Že změníme postoj a budeme tvrdit, že zabíjení Slovanů je správné? Máme teď opakovat jako papoušci návrhy, které se objevují v zahraničí? Ne, my budeme nadále pokračovat v naší suverénní slovenské zahraniční politice,“ uvedl Fico.

„Velkým zemím se nelíbí, když je někdo příliš suverénní. Možná se od nás očekává, že všechno, co oni řeknou, budeme automaticky poslouchat. My respektujeme všechny členské státy Evropské unie a jiný názor,“ podotkl Fico.

„Já nikomu nenadávám, že posílá zbraně na Ukrajinu, já pouze říkám, že toto řešení nepřinese konečný efekt a je to pouze zabíjení Slovanů. Už tohle nemůžu říct?“ položil otázku předseda slovenské vlády.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Nejhorší moment od rozdělení, Slovensko ale není Fico, reaguje slovenská opozice na český krok

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám