Hlavní obsah

Fico asi míří ze zapomnění úplně nejvýš

– Bratislava

Předseda opoziční strany Směr –⁠ sociální demokracie Robert Fico podle slovenských médií vážně zvažuje opětovně kandidovat na funkci prezidenta. Bývalý trojnásobný premiér zatím kandidaturu nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico opouští policejní stanici v Bratislavě, kam byl v prosinci předveden kvůli organizování protestu v době karantény.

Článek

„Domnívám se, že Fico má osobní ambici posadit se do prezidentského křesla,“ upozornil politolog Radoslav Štefančík.

Fico se chtěl stát hlavou státu už v roce 2014, ale tenkrát ho porazil málo známý podnikatel z Popradu Andrej Kiska.

První kolo prezidentských voleb ještě Fico vyhrál se ziskem 28 procent hlasů před Kiskou, který dostal 24 procent hlasů. Ve druhém kole však jasně dominoval Kiska, který získal o 20 procent hlasů víc než Fico.

Chce odlákat voliče Čaputové
Podle průzkumů veřejného mínění důvěřuje prezidentce Čaputové asi polovina populace.
Jsou mezi nimi i voliči Směru.
Fico svou kritikou hlavy státu míří hlavně na ně.
Čaputová zatím obhajobu mandátu neoznámila.

Odepisovaný zažil působivé vzkříšení

V zemi nadále vládl Směr a Fico postupně zabředl do konfliktu s novým prezidentem. Z čela vlády odstoupil v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Slovenská policie zastavila stíhání expremiéra Roberta Fica

Evropa

Po parlamentních volbách v roce 2020 došlo k rozkolu uvnitř Směru, Peter Pellegrini (46) založil vlastní stranu Hlas –⁠ sociální demokracie a zdálo se, že Ficova hvězda postupně hasne a že jeho osudem se stane zapomnění.

Loni však chytil druhý dech, když využil pandemii a roztříštěnost současné vládní koalice, aby svolával prakticky denně tiskové konference a útočil na vládu.

Zorganizoval velmi úspěšnou petici o zkrácení volebního období a vypsání předčasných voleb. Když se prezidentka Zuzana Čaputová obrátila k ústavnímu soudu a ten potvrdil, že referendum v této podobě by odporovalo ústavě, Fico ji nařkl z maření referenda a Čaputová se stala hlavním cílem jeho útoků.

Slovenský ministr vnitra pochválil policisty za zadržení expremiéra Fica

Evropa

„Plnou odpovědnost za to, co se stalo, nese prezidentka,“ nechal se slyšet předseda Směru. Fico hlavě státu vyčítá, že je pouze „mluvčí“ současné vlády, neřídí se zájmy Slovenska, ale americké ambasády a za jejími rozhodnutími stojí americký finančník George Soros.

Souběh by šéfovi Směru nahrál

V první třetině roku 2024 však nastane neobvyklá situace, když se prezidentské a parlamentní volby uskuteční těšně po sobě. „Fico jako prezidentský kandidát Směru bude všude na očích, bude v každé televizní debatě, čímž poroste jeho popularita,“ upozornil Štefančík.

Pellegrini s Ficem se teď perou o stejného voliče

Evropa

Rovněž politolog Jozef Lenč připouští Ficovu kandidaturu. „V politice je možné všechno. I to, že Fico se bude opět snažit vstoupit do téže řeky, ve které se už jednou téměř utopil,“ řekl. „Pokud chce nějaké volby vyhrát, tak by měl uvažovat o parlamentních,“ domnívá se Lenč.

Reklama

Výběr článků

Načítám