Hlavní obsah

Fica popudilo Pavlovo hodnocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) řekl, že někteří politici v České republice se rozhodli obětovat cenné slovensko-české vztahy a hrubě zasahují do slovenských vnitrostátních záležitostí. Opětovně tak reagoval na zrušení plánovaného společného zasedání vlád České republiky a Slovenska ze strany vlády Petra Fialy (ODS).

Foto: Facebook/Robert Fico

Robert Fico

Článek

Ve videu zveřejněném na sociální síti, v němž si Fico vyřizoval účty s kritiky, komentoval také výrok českého prezidenta Petra Pavla, jenž uvedl, že „Fico je zklamáním nejen pro mě, ale i pro mnoho Slováků“.

„Tento výrok jako kdyby naznačoval, že na Pražském hradě si stále neuvědomují, že Praha už není hlavním městem Československa,“ reagoval předseda slovenské vlády.

Fico také opětovně zdůraznil, že je proti vyslání slovenských vojáků na Ukrajinu. „Okamžitě mě onálepkovali, že jsem blízký ruskému prezidentu Putinovi. Pokud jste za mír a zastavení vzájemného zabíjení Slovanů, jste Putinův člověk. Pokud jste za zabíjení a zapojení se Evropské unie a NATO do války na Ukrajině, jste na správném místě. Servilnost se v EU oceňuje, hrdost a suverenita se trestá,“ uvažoval Fico.

Neviditelná osoba. Zklamání. Pavel hodnotil české i světové osobnosti

Domácí

Předseda slovenské vlády také tvrdil, že Slovensku hrozí zastavení evropských fondů. „Použití ruské vojenské síly na Ukrajině je porušením mezinárodního práva a Ukrajina potřebuje pomoc. Jsme však pro okamžité příměří a mírová jednání a za to je potřeba nás potrestat,“ řekl Fico.

Podle slovenského premiéra by případné vyslání vojáků EU a NATO na Ukrajinu bylo krokem ke třetí světové válce. „Někteří evropští politici mluví o potřebě přímo se zúčastnit války na Ukrajině proti Rusku s takovou intenzitou, že to začínám brát jako realitu. Proto bych považoval za správné, aby Národní rada (slovenský parlament – pozn. red.) co nejrychleji přijala rozhodnutí, že s takovým válečným dobrodružstvím nesouhlasí,“ uvedl Fico.

Předseda slovenské vlády vyjádřil přesvědčení, že po skončení války na Ukrajině bude Evropa vypadat jinak. „Jsem přesvědčený, že v ní bude méně svobody, méně demokracie a nulová tolerance k národní suverenitě,“ vyslovil názor slovenský premiér.

Zhrzeného Fica nechce české odmítnutí pustit. Přešel na vzletná slova

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám