Hlavní obsah

Zhrzeného Fica nechce české odmítnutí pustit. Přešel na vzletná slova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) se ve středu znovu vrátil k přerušení mezivládních konzultací a zrušení společného zasedání vlád České republiky a Slovenska. V televizním rozhovoru zdůraznil, že nebude měnit svůj pohled na válku na Ukrajině, protože si to přeje český premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

Fico vyčítal české straně, že vyjadřuje zklamání nad politikou nové vlády. „To jsou věci, které nepatří do normálního moderního diplomatického slovníku. Je tady český a slovenský národ, které přežijí každého politika. Ani já tady zítra nebudu, ani pan Fiala tady zítra nebude, tak na co to bylo celé dobré?“ položil otázku Fico v rozhovoru pro televizi TA3.

Fico označil za trapné, co předvedl Fiala v souvislosti se zrušením společného jednání vlád České republiky a Slovenska. „Je to na úkor česko-slovenských vztahů. Já tomu nerozumím, nechápu, co tím sledovali, protože si tím nijak nepomohli, absolutně nijak,“ dodal předseda slovenské vlády.

Protesty by prý nedovolil

Slovenský premiér zopakoval, že Fialovi řekl, že na Slovensku bude vždy vítán. „Řekl jsem mu, že ho budou možná čekat děti s květy, nikoliv nějací poloblázni s píšťalami a hanebnými transparenty. To bychom my nikdy nedovolili. Bohužel, v České republice bylo to přivítání zorganizované tak, jak bylo, já to komentovat nebudu,“ komentoval Fico přivítání, kterého se mu dostalo v Praze při příležitosti nedávné schůzky premiérů visegrádské čtyřky. Demonstranti tam vypískali jeho i předsedu maďarské vlády Viktora Orbána.

„Mně velmi záleží na česko-slovenských a slovensko-českých vztazích a nebudu vnášet rozdílné pohledy na nějaké události, které jsou mimo česko-slovenské soužití a vztahy mezi Čechy a Slováky,“ zdůraznil Fico. „Je to příliš vzácná věc mezi Čechy a Slováky, aby ji někdo utilitárně z nějakých úzkých politických důvodů ohrožoval. Já to dělat nebudu a jsem velmi rád, že všichni moji kolegové ve vládě i koaliční partneři pochopili můj postoj a všichni říkáme, vždyť si počkáme. Máme nějaký důvod, utilitární, směšný, udělali to, ale co to má společného se soužitím Čechů a Slováků? Absolutně nic,“ konstatoval Fico, který zdůraznil, že nadále bude pokračovat v suverénní slovenské politice.

Odlišné postoje

Český kabinet se minulý týden rozhodl přerušit mezivládní konzultace se slovenskými protějšky. „Není možné ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace,“ zdůvodnil premiér Petr Fiala (ODS) zrušení společných jednání obou vlád.

Česko a Slovensko se v zahraniční politice nyní liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá.

Fico opakovaně tvrdil, že strategie Západu ohledně konfliktu na Ukrajině nefunguje, že se ve válce zabíjejí Slované a Západ tomu přihlíží, aniž by Evropská unie představila mírový plán. Blanár se na regionálním fóru v Turecku setkal s ruským kolegou Sergejem Lavrovem, za což Blanára kritizovali například tři bývalí slovenští ministři zahraničí.

Fico pak na adresu „české vládní garnitury“ prohlásil, že „podporuje válku“.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám