Hlavní obsah

Exprezident Kwaśniewski viní polskou vládu a PiS za ochlazení vztahů s Kyjevem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toruň

Bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski ostře obvinil polskou vládu a stranu Právo a spravedlnost (PiS) z výrazného ochlazení vztahů s Ukrajinou. Podle exprezidenta chce PiS náhlou změnou kurzu těsně před volbami sebrat hlasy krajní pravici.

Foto: Wikipedie

Aleksander Kwaśniewski (na snímku z roku 2019) byl polským prezidentem v letech 1995 až 2005

Článek

Na setkání s představiteli konzervativního politického hnutí OdNowa RP v Toruni Kwaśniewski podle serveru O2.pl uvedl, že hlavní příčinou tohoto náhlého obratu jsou obavy PiS o výsledek blížících se parlamentních voleb.

„Strana Jaroslawa Kaczyńského chce totiž sebrat několik procent nacionalistické a protiukrajinské Konfederaci. Proto náhle vsadila na protiukrajinskou rétoriku. Je to však vražedný nápad, který může mít mimořádně závažné důsledky,“ varoval Kwaśniewski.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Exprezident současně uvedl konkrétní příklady. „Například šéf polské diplomacie Zbigniew Rau nejprve řekl, že nepojede na významné setkání ministrů zahraničních věcí EU do Kyjeva, protože má koronavirus. Záhy však v televizi uvedl, že jeho neúčast je důsledkem útlumu ekonomických vztahů mezi Polskem a Ukrajinou,“ zmínil exprezident.

Volby budou již příští neděli

Parlamentní volby v Polsku proběhnou v neděli 15. října. Podle posledních průzkumů agentury Kantar by ve 460členém Sejmu stávající opozice získala 243 mandátů, zatímco PiS s případným spojencem Konfederací jen 217 mandátů. V pořadí podle jednotlivých stran by ve volbách zvítězilo PiS s podporou 34 procent, druhá by skončila opoziční Občanská platforma (PO) s 30 procenty. Následovaly by Levice (10 procent), Třetí cesta (9) a Konfederace (8).

Polský ministr zahraničí se v Kyjevě omluvil pro nemoc, na jiných akcích ale byl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám