Hlavní obsah

Polský ministr zahraničí se v Kyjevě omluvil pro nemoc, na jiných akcích ale byl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf polské diplomacie Zbigniew Rau v pondělí na první setkání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Kyjevě nedorazil. Polské zdroje původně oznámily, že se na Ukrajinu nechystá, protože je nakažený koronavirem. Nakonec se však ukázalo, že byl v neděli na kongresu strany Právo a spravedlnost (PiS) v Katovicích. V pondělí se pak ve Varšavě zúčastnil summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau na pondělním summitu OBSE ve Varšavě

Článek

Polská média v této souvislosti poukazují na napětí, které nyní mezi Varšavou a Kyjevem panuje. Na jednáních, která svolal šéf evropské diplomacie Josep Borrell a která měla za úkol demonstrovat podporu Ukrajině napadené Ruskem, polského ministra zahraničí zastupoval jeho náměstek.

Deník Rzeczpospolita v této souvislosti připomněl, že ještě nedávno byly vztahy mezi Ukrajinou a Polskem více než blízké, ale v současnosti jsou po polském zákazu dovozu ukrajinského obilí, ale i dalších zemědělských produktů napjaté.

O mírovém plánu jen s náměstkem

Polská strana se rozhodla, že svého šéfa diplomacie do Kyjeva nepošle, i když bylo jasné, že ministři zahraničí budou s prezidentem Volodymyrem Zelenským jednat o desetibodovém mírovém plánu pro Ukrajinu. Roli mohlo sehrát i to, že v Polsku budou zhruba za dva týdny parlamentní volby a protiukrajinské nálady v zemi jsou stále patrné.

Morawiecki Zelenskému: Už nikdy neurážejte Poláky

Evropa

Rau se každopádně v den konání ministerského summitu v Kyjevě zúčastnil jiné akce ve Varšavě, o jeho vystoupení informoval například Polský rozhlas.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní jednání v Kyjevě, polský zástupce vpravo

O stále napjatých vztazích mezi oběma zeměmi svědčí i jiná fakta. Například uplynulou sobotu v Kyjevě zasedalo první ukrajinské Fórum obranného průmyslu. S představiteli 252 zbrojařských společností z třiceti zemí Evropy, Ameriky a Asie (mj. USA, Francie, Německo, Česko či Švédsko) se setkali nejvyšší představitelé Ukrajiny včetně Zelenského.

Na otázku Radia Opole, proč tam nebyli přítomni i představitelé polských zbrojovek, ukrajinský velvyslanec ve Varšavě v pondělí uvedl: „Pozvali jsme všechny ze spřátelených zemí, včetně firem obranného průmyslu. Polsko bylo mezi prvními, kdo obdrželi na fórum pozvánku. Každý má právo rozhodnout se, zda ji přijme, nebo ne. Jistě není důvod vinit Ukrajinu z toho, že ji Polsko nepřijalo,“ uvedl ambasador.

Polsko hodlá výrazně omezit pomoc ukrajinským uprchlíkům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám