Hlavní obsah

Exagent: Litviněnkovy vrahy zabije leukémie

Právo, BBC, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/LONDÝN

Ruští podnikatelé Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun, jež britská policie viní z účasti na vraždě bývalého ruského tajného agenta Alexeje Litviněnka, za svůj čin těžce zaplatí - do pěti let zemřou na leukémii. Prohlásil to bývalý agent KGB Oleg Gordijevskij, prominentní zběh ze sovětské tajné služby a Litviněnkův osobní přítel. Londýn se podle tisku chystá žádat Moskvu o vydání Lugového.

Článek

Scotland Yard už potvrdil, že chce Lugového znovu vyslechnout. Moskva se k britské žádosti nevyjádřila, ale vysoký ruský představitel už sdělil, že v Rusku není zvykem vydávat své občany do cizí země.

Radioaktivní polonium, které zabilo Litviněnka, si vyžádá životy celkem tří aktérů osudových londýnských schůzek z počátku loňského listopadu, řekl v rozhovoru pro deník Moskovskij Komsomolec Oleg Gordijevskij.

Litviněnko zemřel 23. listopadu, více než tři týdny poté, co byl radioaktivním poloniem 210 otráven. I když Rusko dopředu oficiálně sdělilo britským vyšetřovatelům, že žádný Rus nebude vydán k trestnímu stíhání do ciziny, úřad britského generálního prokurátora prý nyní zvažuje, že požádá počátkem února o extradici Lugového.

Lugovoj: Od plic jsem se tomu zasmál

Ten se tím ovšem nemíní ani trochu zneklidňovat. "Vzkažte agentuře Reuters, že když jsem si přečetl v Guardianu o mém vydání, pěkně od plic a zdravě jsem se zasmál," řekl v pátek novinářům tento bývalý agent KGB a pozdější bodyguard ruského magnáta Borise Berezovského, který se na článek rozhodl reagovat a přerušil tak své mlčení. Další otázky ale odmítl zodpovědět. V současnosti je pacientem moskevské kliniky pro nemoci z ozáření. Popřel však, že by Litviněnka zabil

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Britský deník The Guardian v pátek napsal, že Downing Street se obává v případě žádosti o vydání Lugového ochlazení vztahů mezi Moskvou a Londýnem. Britská vláda si prý připravuje postup i pro případ, že Kreml odpoví žádostí o vydání Berezovského, který žije v britském exilu.

Reklama

Související články

Litviněnka otrávily zřejmě dvě dávky

Bývalý agent sovětské a ruské tajné služby Alexander Litviněnko se stal nejspíš obětí dvojnásobné otravy radioaktivním poloniem 210. Britská policie nyní...

Litviněnko byl otráven dvakrát, tvrdí BBC

Bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněno, byt otráven poloniem 210 dvakrát. První útok ještě přežil, ale druhý se mu stal osudným a 23. listopadu...

Výběr článků

Načítám