Hlavní obsah

Exagent: Litviněnkovy vrahy zabije leukémie

Právo, BBC, rm
MOSKVA/LONDÝN

Ruští podnikatelé Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun, jež britská policie viní z účasti na vraždě bývalého ruského tajného agenta Alexeje Litviněnka, za svůj čin těžce zaplatí - do pěti let zemřou na leukémii. Prohlásil to bývalý agent KGB Oleg Gordijevskij, prominentní zběh ze sovětské tajné služby a Litviněnkův osobní přítel. Londýn se podle tisku chystá žádat Moskvu o vydání Lugového.

Článek

Scotland Yard už potvrdil, že chce Lugového znovu vyslechnout. Moskva se k britské žádosti nevyjádřila, ale vysoký ruský představitel už sdělil, že v Rusku není zvykem vydávat své občany do cizí země.

Radioaktivní polonium, které zabilo Litviněnka, si vyžádá životy celkem tří aktérů osudových londýnských schůzek z počátku loňského listopadu, řekl v rozhovoru pro deník Moskovskij Komsomolec Oleg Gordijevskij.

Litviněnko zemřel 23. listopadu, více než tři týdny poté, co byl radioaktivním poloniem 210 otráven. I když Rusko dopředu oficiálně sdělilo britským vyšetřovatelům, že žádný Rus nebude vydán k trestnímu stíhání do ciziny, úřad britského generálního prokurátora prý nyní zvažuje, že požádá počátkem února o extradici Lugového.

Lugovoj: Od plic jsem se tomu zasmál

Ten se tím ovšem nemíní ani trochu zneklidňovat. "Vzkažte agentuře Reuters, že když jsem si přečetl v Guardianu o mém vydání, pěkně od plic a zdravě jsem se zasmál," řekl v pátek novinářům tento bývalý agent KGB a pozdější bodyguard ruského magnáta Borise Berezovského, který se na článek rozhodl reagovat a přerušil tak své mlčení. Další otázky ale odmítl zodpovědět. V současnosti je pacientem moskevské kliniky pro nemoci z ozáření. Popřel však, že by Litviněnka zabil

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Britský deník The Guardian v pátek napsal, že Downing Street se obává v případě žádosti o vydání Lugového ochlazení vztahů mezi Moskvou a Londýnem. Britská vláda si prý připravuje postup i pro případ, že Kreml odpoví žádostí o vydání Berezovského, který žije v britském exilu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám