Hlavní obsah

Litviněnka otrávily zřejmě dvě dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Bývalý agent sovětské a ruské tajné služby Alexander Litviněnko se stal nejspíš obětí dvojnásobné otravy radioaktivním poloniem 210. Britská policie nyní prověřuje stopy nasvědčující tomu, že na kritika ruského prezidenta Vladimira Putina spáchali hned dva smrtící útoky - jeden 1. listopadu a další, o němž se zatím nic nevědělo, o několik dní předtím.

Článek

Britský nedělník The Observer napsal, že patologové objevili při pitvě dvě ohniska radioaktivního ozáření. "Vrahové chtěli mít jistotu, že se oběť z otravy už nedostane," citoval nedělník jednoho z vyšetřujících.

Stopy po poloniu objevili v Londýně celkem na 13 místech, mimo jiné v italské restauraci Pescatore v noblesní čtvrti Mayfair, kde se setkali ruští obchodníci a exšpióni Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun, kteří se s Litviněnkem viděli 1. listopadu. Litviněnko v Pescatore však nikdy nebyl.

Zabila Ponomarjova tajemná nemoc?

Dva dny předtím, než byl otráven Litviněnko, zemřel v Londýně za záhadných okolností ruský diplomat Igor Ponomarjov. Ten se chtěl setkat s Litviněnkovým kontaktním mužem, Italem Mariem Scaramellou, zemřel však den před dohodnutým termínem schůzky 30. října 2006. Jak dále napsal ve svém posledním čísle německý časopis Focus, ruský diplomat se najednou začal cítit velmi zle, trpěl neobvyklou žízní, vypil několik litrů vody a krátce poté zemřel. 

Ponomarjovovi příbuzní vyslovili podezření, že jeho úmrtí by mohlo nějak souviset s aférou kolem Litviněnka. "Diplomatovo tělo převezli velice rychle z Londýna do Ruska a pohřbili ho bez pitvy. Ruské úřady jako příčinu smrti uvedly infarkt myokardu," dodává Focus.

Litviněnko prý vydíral ruského magnáta

Dosavadní vyšetřování potvrdilo, že Scaramella se s Litviněnkem setkal 1. listopadu v jednom suši baru, kde Litviněnka neznámý travič nebo traviči otrávili radioaktivním poloniem. Exšpión podlehl následkům kontaminace o tři týdny později na jedné z londýnských klinik.

Podle ruské studentky v Londýně Julie Světličné se Litviněnko chystal vydírat bohatého ruského obchodníka žijícího v Rusku. Jak řekla americké televizi CBS, když zpovídala Litviněnka pro svou knihu, svěřil se jí, že s vydíráním nemá žádné morální problémy, protože obchodník má vazby na Putina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám