Hlavní obsah

Evropský tisk znepokojuje napětí kvůli raketové základně USA

Novinky, ČTK, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/LONDÝN/BERLÍN/BRATISLAVA

Evropský tisk hodnotí se znepokojením rostoucí nelibost Ruska s případným umístněním protiraketového systému Spojených států amerických v Polsku a České republice. Polský tisk navíc hodnotí pondělní vyjádření premiérů Mirka Topolánka a Jaroslawa Kaczyńského ve Varšavě jako předběžný souhlas s umístěním amerického radaru a střel na území ČR a Polska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Polské noviny současně upozorňují, že podle průzkumů je stále více Poláků proti umístění americké protiraketové základny.

Ruský deník Izvestija upozornil, že Rusko dosud na žádné objekty v zemích někdejšího socialistického bloku své rakety namířené přinejmenším oficiálně nemělo. Vyjádření velitele ruských raketových vojsk Nikolaje Solovcova, že by se tak nyní mohlo stát, deník pokládá za reakci na souhlas premiérů Česka a Polska se zahájením jednání o stavbě prvků amerického protiraketového systému na svých územích. Ruský tisk ale jinak této záležitosti přílišný význam nedává.

Německý, britský a slovenský tisk vyjadřuje znepokojení

Zostřením napětí ve vztazích s Ruskem v souvislosti s americkým základnami v Polsku a České republice se zabývají také britské, německé a slovenské listy. Britský list The Guardian píše, že poté, co Polsko a Česko projevily horlivost pro základny, propuká nejhorší zbrojní spor od konce studené války. Deník Financial Times zase zasadil záležitost do kontextu ruských prohlášení z poslední doby, která zpochybňují dohody o kontrole zbrojení, které byly základem uspořádání po pádu berlínské zdi.

Německý list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na vládní kruhy přináší zprávu, že v německé vládě panuje nelibost nad tím, že Spojené státy prosazují program protiraketové obrany v Polsku a Česku bez konzultací s euroatlantickými partnery. Kabinet tím byl údajně překvapen stejně jako Rusko.

Protiraketová základna USA

Protiraketová základna má být součástí amerického protiraketového deštníku, který má před případným útokem chránit nejen USA, ale i americké spojence v Evropě.

Úkolem zařízení je zaměřit a zneškodnit nepřátelské rakety na jejich letové dráze.

Radarová část základny by mohla být postavena ve vojenském prostoru v Jincích na Příbramsku. Druhá část, vybavená raketami, které budou radarem naváděny, by mohla stát v Polsku.

Na základně by mělo pracovat nejvýše 200 odborníků a to jak civilistů, tak i vojáků.

Radar na českém území by mohl začít fungovat v roce 2011.

Slovenský tisk úvahy o postavení amerického systému protiraketové základny v Česku a Polsku hájil. Hrozby Ruska, že na oba státy namíří své rakety, pokud na jejich území americká základna vznikne, považují listy Sme a Pravda za rétoriku studené války. Deník Sme se táže, zda je Rusko skutečně spojencem Spojených států proti terorismu, Pravda míní, že Rusové sice straší, svou hrozbu si však zřejmě ještě rozmyslí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám