Hlavní obsah

Evropská unie zařadí Lukašenka na sankční seznam

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na sankčním seznamu Evropské unie se nově ocitne také běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Dohodli se na tom ministři zahraničních věcí sedmadvacítky, uvedl na Twitteru šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Alexandr Lukašenko

Článek

„V Bruselu jsme se dohodli na zařazení Lukašenka na sankční seznam osob, které se podílejí na represích proti běloruské společnosti. Je to správný krok vůči tomu, kdo za současný stav v Bělorusku nese největší zodpovědnost,“ uvedl Petříček na Twitteru.

Už na začátku října formálně schválily státy Evropské unie (EU) sankce vůči 40 běloruským činitelům odpovědným za volební manipulace a násilné potlačování opozičních demonstrací. V tomto výčtu Lukašenko chyběl.

Sankce znemožňují potrestaným Bělorusům cestovat na území EU, která jim také zmrazila veškerý majetek v bankách členských zemí. Na původním seznamu nechyběl například ministr vnitra Jurij Karajev či jeho náměstci.

Masové protesty začaly v Bělorusku 9. srpna bezprostředně po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. V nich oficiálně zvítězil současný prezident Alexandr Lukašenko, opozice ale výsledky neuznává a za vítězku prohlašuje Svjatlanu Cichanouskou.

Na stranu opozice se postavilo mnoho dalších evropských zemí včetně České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám