Hlavní obsah

Evropská unie stopla veškeré peníze pro Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva. Oznámil to v pondělí evropský komisař pro rozšíření a sousedskou politiku EU Olivér Várhelyi.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Pásmo Gazy patří mezi nejhustěji osídlená území na světě

Článek

Podle Várhelyiho budou veškeré projekty přezkoumány a jakékoli nové návrhy týkající se finanční pomoci na další období jsou „odloženy na neurčito“. Pozastavení pomoci Palestincům Várhelyi oznámil na síti X v reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých.

Evropská unie se stala za svou podporu Palestinců mnohokrát terčem kritiky. Peníze totiž směřují nejen pro obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu, ale i do Pásma Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Jsou určeny zejména na zdravotní péči, sociální služby či podporu nemocnic.

EU opakovaně odmítla, že by peníze určené na rozvojovou pomoc v Palestině končily v rukou teroristů. Znovu to v pondělí zdůraznil mluvčí Evropské komise Eric Mamer. „Evropská unie nefinancuje Hamás ani jeho teroristické aktivity přímo ani nepřímo,“ řekl mluvčí.

29 miliard za čtyři roky

Podle původního plánu měla EU poskytnout Palestincům v letech 2021 až 2024 celkem 1,18 miliardy eur (téměř 29 miliard korun). Suma je součtem programů zaměřených na Západní břeh Jordánu (kde vykonává omezenou samosprávu umírněný palestinský Fatáh, avšak o všech podstatných záležitostech tam rozhoduje Stát Izrael) a Pásmo Gazy, kde vládne Hamás.

Izrael chce schválit tisíce stavebních povolení pro nové byty na Západním břehu

Zahraniční

Projekty za eurounijní peníze určené pro Západní břeh a Gazu administrují místní humanitární organizace a další partneři.

Velká většina palestinského obyvatelstva na Západním břehu Jordánu a v Gaze (dohromady více než 5 milionů lidí) žije již po generace v neutěšených životních podmínkách bez jakékoli perspektivy. Na Pásmo Gazy uplatňuje Izrael dlouholetou blokádu, na Izraelem okupovaném Západním břehu Palestincům zase mj. ubývá životní prostor výstavbou ilegálních židovských osad.

Napříč Evropou, v Austrálii i USA se sešly propalestinské demonstrace

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám