Hlavní obsah

Evropská letectva znepokojují zpožďující se dodávky F-35

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky amerických letadel páté generace Lockheed Martin F-35 váznou, protože se nedaří schválit modernizace TR-3. Podle Norska je riziko, že jeho letectvo nebude mít všechny stroje plně operační v plánovaném termínu. Dánsko dokonce zvažuje v případě většího zpoždění, že si bude muset nějaké F-35 stroje pronajmout. Ve čtvrtek na to upozornil server Defense News.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Už loni v létě měly být F-35 dodávány s úpravou Technology Refresh 3 (TR-3), jenomže americké letectvo nepřijalo vyvíjený software, protože nebyl dostatečně odzkoušen. Zatím stále není schválen, ale podle ředitele Lockheedu Jima Taicleta by k tomu mělo dojít v druhém nebo třetím kvartálu.

Firma obavy evropských odběratelů ze zpoždění dodávek nevyvrátila. Neřekla, kdy je mohou dostat: „Zákazníci budou o dodávkách informováni na základě rozvrhu zbylých testů TR-3. Udělali jsme pokrok k dodávce prvního stroje v konfiguraci TR-3.“

Lockheed už druhý rok po sobě nesplní dodávky objednaných F-35

Amerika

Dánsko a Belgie potřebují nahradit své flotily strojů F-16, které mají přes 40 let. Belgie měla první F-35 dostat už loni, ale termín se odsunul na letošek. Dánsko zatím má v zemi čtyři kusy z 27 objednaných, dalších šest má v USA na výcvik.

Dánsko zvažuje stažení svých F-35 z USA

Dánsko uvedlo minulý týden, že termín prvního dodaného stroje v konfiguraci TR-3 připadá na červenec, ale bojí se, že dojde k dalšímu zdržení. Dánské ministerstvo obrany řeklo, že je zatím předčasné říkat, jaký by byl možný dopad. Nyní pokračuje v plnění operačních úkolů se stroji F-16.

„Pokud však zpoždění v dodávkách F-35 bude pokračovat, bude to mít důsledky,“ řekl serveru Defense News bývalý major dánského královského letectva Hans Peter Michaelsen, který nyní pracuje jako nezávislý vojenský analytik.

Kvůli potížím se softwarem dodá Lockheed méně F-35

Amerika

Dánské ministerstvo obrany už požádalo organizaci, která má na starosti program F-35, aby „navrhla několik možností, jež by umožnily snížit dopad v případě zpožděných dodávek F-35“.

Jednou z možností je, že šest dánských F-35, které jsou určené pro výcviky dánských pilotů a pozemního personálu na americké základně Luka, bude přemístěno do Dánska. Piloti by pak mohli v USA cvičit na jiných letadlech. Dánské ministerstvo obrany už prošetřuje, jestli mohou Spojené státy poskytnout další F-35 pro výcvik, což by umožnilo Dánsku svých šest přesunout k sobě. Druhou možností je koupit si nebo půjčit F-35 pro ochranu dánského vzdušného prostoru a dalšímu výcviku od jiných uživatelů.

„Jestliže plánované dodávky F-35 sklouznou až do roku 2025 a Dánsko nebude moci dočasně stáhnout své stroje ze základny Luka, vidím v  tom dopady na operační působení,“ dodal Michaelsen. Podle něj sice nebudou ohroženy schopnosti zajištění vzdušného prostoru Dánska, ale pouhé čtyři kusy F-35 mohou komplikovat udržení operačních schopností pilotů a techniků.

V Norsku je ohrožena plná operační schopnost

Norsko a Nizozemsko jsou v lepší situaci, protože už většinu svých F-35 dostaly. V Norsku je jich už 34 z 52 objednaných. Šest F-35 má v USA pro výcvik. Dodávky zbylých jsou zatím potvrzené, řekl poradce dánského ministerstva obrany pro akvizice Endre Lunde. „Očekáváme nyní, že budeme schopni převzít všechna norská letadla do konce tohoto roku nebo nejpozději během první poloviny roku 2025,“ sdělil.

Lunde však upozornil, že i po schválení TR-3 bude zdržení v dodávkách pokračovat. Varoval, že to povede ke zdržení upgradu norských strojů v konfiguraci TR-2 na TR-3. Zpoždění představují riziko pro dosažení plné provozní kapacity v roce 2025, ačkoli hlavním rizikem tohoto milníku je nedostatek vyškoleného personálu údržby, řekl. Podle něj plné schopnosti může norské letectvo dosáhnout až s variantou TR-3, která má do výzbroje integrovánu střelu s plochou drahou JSM od firmy Kongsberg.

Nizozemsko už dostalo 39 ze svých 52 F-35. Osm jich mají Holanďani v USA.

Zpoždění dodávek pro Belgii, Finsko, Polsko a Německo bude zřejmě znamenat, že tyto země budou muset po delší dobu používat dosluhující letadla.

Armáda už shání piloty pro F-35

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám