Hlavní obsah

Evropa pod pokličkou. Blíží se další vlna veder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně vysoké teploty, s nimiž se toto léto potýkala řada zemí Evropy, nepominou ani v říjnu. Začátkem měsíce rtuť teploměru zejména na jihozápadě kontinentu vystoupá nad 35 stupňů Celsia, upozornil web Sever Weather Europe (SWE). Vysoké teploty ale zažije také Česko, i v příštím týdnu mohou teploty vystoupit na 25 stupňů Celsia, očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Windy

Předpověď teplot na pondělních 13 hodin

Článek

„Vlna veder se nejprve tento pátek rozšíří přes Iberijský poloostrov, poté bude od soboty pokračovat do Francie a do poloviny příštího týdne zasáhne Spojené království, Benelux a zbytek západní Evropy,“ podotýká SWE.

Teploty stoupaly už během pátku. Zatímco v jižní Anglii bylo okolo 21 stupňů Celsia a v Beneluxu a zemích střední Evropy ještě o něco více, v jižní Francii naměřili okolo 30 stupňů a ve Španělsku a Portugalsku ještě více.

Jako poklička nad hrncem

„Mějte na paměti, že z meteorologického hlediska nyní Evropa míří do druhého měsíce podzimní sezony, takže tyto předpovědní teploty jsou pro toto období extrémně vysoké,“ podotýká web SWE s tím, že zasažená oblast se ocitne pod takzvanou tepelnou kupolí.

Tento jev lze přirovnat k pokličce nad hrncem. Vysoký tlak zachytává suchý a horký vzduch, který pak klesá k zemskému povrchu a tím zabraňuje vzniku mraků. Tlak navíc z oblasti pod tepelnou kupolí odklání oblačnost z okolí.

Babí léto v plném proudu

„Léto svatého Václava, tedy tzv. babí léto, je v plném proudu. Už několik dnů v řadě překonáváme teplotní extrémy pro zářijové dny, kdy maxima sahají až k 28 stupňům Celsia. Přitom průměrná maxima pro konec září jsou podle dlouhodobého průměru jen kolem 17 stupňů Celsia,“ upozornil na svém facebookovém profilu ČHMÚ.

„Ochlazení na víkend přinese studená fronta, která dorazí na severozápad našeho území večer. Už dnes (v pátek – pozn. red.) odpoledne postupně od západu přikryje Česko oblačností, což se projeví na délce slunečního svitu. Zítřejší (sobotní) maxima v chladnějším vzduchu budou sice stále nadprůměrná, ale většinou jen kolem 20 stupňů Celsia. Na jižní Moravě zůstane tepleji, ještě zítra tam zaznamenáme až 25 stupňů Celsia. Příliv teplého vzduchu se obnoví začátkem příštího týdne, kdy znovu tu a tam zaznamenáme letní den, tedy teploty nad 25 stupňů Celsia,“ dodávají čeští meteorologové.

V Česku dnes padaly teplotní rekordy

Počasí

Francie a Británie čelí nezvyklé vlně veder. Padly stovky teplotních rekordů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám