Hlavní obsah

Francie a Británie čelí nezvyklé vlně veder. Padly stovky teplotních rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii naměřili ve čtyřech po sobě jdoucích dnech měsíce září teplotu přes 30 °C, což ještě nikdy nebylo zaznamenáno. Ve střední části Francie platí druhé nejvyšší varování před vysokými teplotami, což je s ohledem na roční dobu krajně nezvyklé.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Horké počasí posledních dní vyhnalo mnoho lidí na západě Evropy k vodě. Ilustrační snímek

Článek

Francie a Británie zažívají na začátek září nezvykle teplé počasí. Podle britských meteorologů byl čtvrtek nejteplejším dnem v zemi od začátku roku: ve Wisley na jihu Anglie naměřili 32,6 stupně Celsia, informovala agentura Reuters. Ve Francii zase od pondělí padlo 288 teplotních rekordů. Horké počasí by mělo pokračovat až do konce týdne.

Ve Spojeném království ve čtvrtek podle stanice BBC padl rekord v počtu po sobě následujících zářijových dní, kdy bylo naměřeno více než 30 stupňů – jsou už čtyři a zřejmě to nebude konečné číslo. Předchozí rekord byl tři dny po sobě a dosaženo ho bylo v letech 1898, 1906, 1911 a 2016. Podle předpovědí meteorologů z Met Office by podobné horko mělo být i v pátek a v sobotu. V Londýně se očekávají teploty až 33 stupňů.

Německo chce plán ochrany obyvatel před vedry, inspiruje se Francií

Evropa

Podle šéfa britských meteorologů Stevena Ramsdalea jsou teploty výrazně nad průměrem pro toto období. „Podmínky pro vlnu veder jsou naplněné na většině území Anglie a Walesu,“ uvedl.

Centrální Francie čelí extrémnímu vedru

O vysokých teplotách „nevídaných pro měsíc září“ mluví i materiál francouzské meteorologické služby Météo-France. Ta vydala na pátek druhé nejvyšší varování před vysokými teplotami pro střední část země, mírnější varování pak pro západ a sever Francie. Podle meteorologické služby je to poprvé od roku 2004, kdy musela v září vydat druhý nejvážnější stupeň varování před vysokými teplotami.

Podle Météo-France byly od pondělí zaznamenány nejvyšší teploty pro měsíc září celkem na 288 měřicích stanicích. Pondělí 4. září bylo dosud nejteplejším zářijovým dnem zaznamenaným ve Francii, s průměrnou teplotou 25,1 stupně.

Vedro v Texasu. Meteorologové upekli sušenky na palubní desce v autě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám