Hlavní obsah

CNN: Záminkou pro invazi na Ukrajinu mohou být falešné útoky Rusů na vlastní cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké zpravodajské služby získaly informace o chystané operaci ruských speciálních jednotek na východě Ukrajiny, která má poskytnout falešnou záminku k invazi regulérní armády Ruské federace. S odvoláním na zdroje z americké zpravodajské komunity to v pátek na svém webu uvedla stanice CNN.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják během cvičení v Rostovském regionu. Přítomnost ruské armády v blízkosti ukrajinských hranic vyvolává obavy Kyjeva.

Článek

Ruští záškodníci, kteří mají podle zdroje americké televize udeřit na východě Ukrajiny, jsou vycvičeni pro městský boj a manipulaci s výbušninami. Právě trhavinou by měly jednotky v týlu nepřítele zaútočit na ruské cíle.

Ruské tanky cvičí u hranic s Ukrajinou. Sankce jsou připraveny, hlásí USA

Zahraniční

„Naše zpravodajská komunita získala a vyhodnotila informace, které naznačují, že Rusové chystají záminku pro invazi na základě stejného postupu, jaký zvolili v roce 2014,“ uvedl už ve čtvrtek americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Ve stejném duchu se v pátek vyjádřilo také ukrajinské ministerstvo obrany, připomněla CNN.

„Vojenské jednotky agresivní země a její satelity obdržely rozkazy k takovým provokacím,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Samotná invaze by pak podle zdroje CNN mohla přijít v řádu týdnů. „Ruské vojenské plány počítají s rozvojem těchto aktivit několik týdnů před vojenskou invazí. Ta by tak mohla nastat (kdykoliv) mezi druhou půlkou ledna a první půlkou února,“ řekl americké televizi zdroj ze zpravodajské komunity.

Anketa

Hrozí podle vás reálně v Evropě otevřený ozbrojený konflikt?
Ano
70,7 %
Ne
24,5 %
Nevím/Nemám jasný názor
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22825 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám