Hlavní obsah

EU začne jednat s Kubou o dvoustranné dohodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie dali v pondělí unijní diplomatické službě zelenou ke sjednání dohody o politickém dialogu a spolupráci s Kubou. Plyne to z tiskové zprávy. Podle představ unie by budoucí dohoda měla podpořit dialog mezi unií a Kubou v otázkách, jako jsou lidská práva, svoboda slova či klimatické změny, ale také položit stabilnější základy pro rozvoj hospodářské spolupráce.

Foto: ČTK/AP

Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová

Článek

"Doufám, že Kuba využije naší nabídky, takže brzy budeme moci začít společně pracovat na pevnějších vztazích," poznamenala k chystaným jednáním šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Zdůraznila, že nejde o změnu dosavadní evropské politiky. Unie chce podle ní podporovat reformy a modernizaci na Kubě, ale stále také zdůrazňuje otázky lidských práv, které prý nadále zůstávají v jádru vztahu Evropy s tímto karibským ostrovem.

"Doufám, že Kuba udělá vše potřebné ze své strany, speciálně právě v otázce lidských práv. Odrazí se to v rychlosti postupu našich jednání," dodala Ashtonová.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pondělí podotkl, že Praha byla diskusí o případném zahájení jednání o smlouvě účastna. "Česká republika se speciálně zabývala těmi lidskoprávními otázkami. Naši zástupci své názory uplatnili, a pokud jsem informován, byly tyto názory akceptovány," řekl ministr novinářům. Pro Českou republiku je proto podle něho jednání s Kubou přijatelné a v souladu s českými úmysly a představami.

Když v roce 2006 z čela této ostrovní země odešel Fidel Castro a prezidentem se stal jeho bratr Raúl, zavedla kubánská vláda řadu reforem, včetně uvolnění přístupu k internetu, drobného podnikání a cestování do zahraničí i bez zvláštního povolení. Dialog s EU byl v konkrétních oblastech obnoven v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám