Hlavní obsah

EU uvalila kvůli Ukrajině sankce na dalších 13 lidí a dvě firmy

Brusel

Sankce Evropské unie kvůli ukrajinské krizi se nově dotknou 13 osob a dvou společností spojených s ruskou anexí poloostrova Krym. V pondělí o tom rozhodli ministři zahraničí zemí EU. Rozšířili právní základ sankcí, který dosud neumožňoval postih právnických osob. Unie nyní kvůli Ukrajině uplatňuje sankce vůči více než šedesáti lidem.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Ministři zahraničí a státní tajemníci Finska, Francie Španělska a Rumunska při pondělním jednání o Ukrajině.

Článek

Jména nově postižených osob zatím nejsou známa.  Obě postižené firmy působí právě na Krymu.

Diplomaté členských zemí minulý týden předběžně dohodli rozšíření právního základu sankcí, které dosud mohly směřovat jen vůči konkrétním lidem podílejícím se na podkopávání územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Dosud se zmrazení majetku a zákaz vstupu do EU dotýkal 48 osob; od ruských politiků, včetně členů vlády a významných osob z parlamentu, přes vojáky a pracovníky tajných služeb až po ukrajinské separatisty. Nově mohou sankce zasáhnout také ty, kdo ohrožují bezpečnost na Ukrajině a brání v práci mezinárodním organizacím.

Zcela nově mohou být sankcemi postiženy firmy, které měly prospěch z ruské anexe Krymu: například převzaly tamní majetek patřící dosud ukrajinským společnostem. EU tak nově začala postihovat i právnické osoby, krok však stále spojuje jen s Krymem.

Sankce, kterými ruské firmy postihují Spojené státy, jsou daleko širší.

Unie se snaží mít své sankce dostatečně právně podložené. Osoby, které postihly, se totiž mohou obrátit na soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Další sankce proti Rusku jsou na spadnutí

Nejvyšší představitelé zemí skupiny G7 se dohodli na rychlém rozšíření sankcí proti Rusku za jeho postoj k ukrajinské krizi. Plyne to ze sobotního společného...

USA rozšířily sankce proti Rusku

Spojené státy zvyšují tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondělí rozšířily své sankce vůči vybraným ruským představitelům a firmám. Moskva podle...

Výběr článků

Načítám