Hlavní obsah

EU uvalí sankce na ukrajinské činitele zodpovědné za masakr

– Brusel

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se v pátek dohodli na uvalení sankcí pro činitele zodpovědné za násilnosti na Ukrajině. Novinářům to řekli unijní ministři při odchodu z jednání a šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. EU dotčeným představitelům neudělí cestovní víza a zmrazí jim majetky. Jména osob ještě nebyla zveřejněna.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová

Článek

„Dohodli jsme se na sankcích vůči osobám, které jsou zodpovědné za konkrétní zločiny a za porušování lidských práv,” řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, podle něhož by jména měla být známa do dvou dnů.

Na seznamu i přesné podobě sankcí se stále pracuje a vše má být hotovo v nejbližších hodinách, sdělil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Mezi sankcemi bude i pozastavení exportních licencí na materiál, který by mohl být na Ukrajině zneužit k násilným akcím. O sankcích se rozhodlo v den, kdy bylo na Ukrajině zabito nejméně sedmdesát osob. [celá zpráva]

„Vývoj a to, koho postihnou, bude záležet také na tom, jak se vyvinou jednání, která jsou nyní vedena,” dodal český ministr. Podle něj není možné vyloučit ani to, že budou namířeny i proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Cílem je trestat ty, kteří jsou odpovědní za násilí. S Janukovyčem přitom jednali ve čtvrtek ministři zahraničí Francie, Polska a Německa o řešení krize a on souhlasil s předčasnými volbami. [celá zpráva]

Sankce i pro opozici

Pokud by se měly sankce týkat také představitelů opozice zodpovědných za násilí, nesmí o jejich zařazení rozhodovat ukrajinské bezpečnostní orgány. Proces chce mít pod kontrolou sama EU.

Podle náměstka ruského ministra zahraničí Grigorije Karasina by Západ měl uvalit sankce nikoliv na ukrajinské hodnostáře, bránící pořádek, ale na „ideology násilností”.

„Beztrestnost mládeže, přímo řečeno radikálů a extremistů z Majdanu (náměstí Nezávislosti v Kyjevě), má velice těžké následky,“ řekl diplomat agentuře ITAR-TASS a dodal, že „jednostranná podpora EU a USA těm, kdo navařil kaši na Majdanu, nebudí optimismus“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám