Hlavní obsah

EU tlačí na prezidenta Janukovyče, aby skončil ještě letos

Kyjev
Aktualizováno

Pět hodin trvalo ve čtvrtek jednání ministrů zahraničí s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. Podle polské tiskové agentury PAP s ním dojednávali zkrácení jeho období ve funkci a také vypsání předčasných parlamentních voleb na letošní rok. Co domluvili, zatím nebylo oficiálně zveřejněno. Návrh dohody předložili opozici.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ministři zahraničí Polska a Německa Radoslaw Sikorski (vlevo) a Frank-Walter Steinmeier v Kyjevě

Článek

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyjádřil ochotu jednat o uspořádání předčasných prezidentských a parlamentních voleb na Ukrajině ještě letos, řekl polský premiér Donald Tusk, kterého informoval ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Předčasné parlamentní a prezidentské volby jsou hlavním požadavkem demonstrantů.

Sikorsky dále uvedl, že dojednaný návrh dohody s Janukovyčem byl předložen  předákům ukrajinské opozice. Jeden z jejích předáků Vitalij Kličko řekl po jednání s ministry, že žádné dohody zatím nebylo dosaženo: „Zda bude učiněno nějaké rozhodnutí, záleží na prezidentovi.” Podle něj ale rozhovory pokračují.

Z polského velvyslanectví v Kyjevě Sikorski poslal zprávu: „Začne schůzka s opozicí. Je to test předložené dohody.“ Otázkou ale je, zda domluvenou dohodu akceptují i radikální ultranacionalistické skupiny.

Janukovyč přerušil pětihodinové jednání s ministry zahraniční Francie, Německa a Polska Laurenta Fabia, Franka-Waltera Steinmeiera a Radoslawa Sikorského kvůli tomu, aby zavolal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, uvedla agentura PAP.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

„Z iniciativy ukrajinské strany se uskutečnil telefonický rozhovor prezidenta Putina s prezidentem Janukovyčem, během kterého ukrajinský prezident navrhl hlavě ruského státu vyslat do Kyjeva ruského představitele, aby se vyjednávání s opozicí zúčastnil jako zprostředkovatel,” uvedl mluvčí ruské hlavy státu Dmitrij Peskov podle agentury ITAR-TASS.

Vyjednavačem má být ruský ombudsman Vladimir Lukin, který má bohaté diplomatické zkušenosti. Těší se i autoritě mezi ochránci lidských práv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snajpři střílejí po demonstrantechVideo: Reuters

Fabius, Steinmeier a Sikorski komunikovali během schůzky s ostatními šéfy diplomacie zemí EU v Bruselu a konzultovali další postup.

Trojice zůstane v Kyjevě přes noc, aby dojednala harmonogram akcí, jež mají ukončit krizi.

Kličko vyzval ke stažení sil 

Opoziční předák Vitalij Kličko ve čtvrtek v parlamentu vyzval ke stažení ozbrojených složek z centra města. „Dnes je náš hlavní úkol ukončit krveprolití. První, co je třeba udělat, je stáhnout vojska, aby bratr nešel proti bratru," řekl Kličko podle agentury ITAR-TASS.

Z parlamentní tribuny zaznělo i poselství od vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, která vyzvala opoziční předáky, aby už nejednali s prezidentem Janukovyčem. Ten by podle ní měl být souzen za „masové vraždy”.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie zasedající v Bruselu se ve čtvrtek odpoledne dohodli na uvalení sankcí na osoby zodpovědné za násilnosti na Ukrajině. [celá zpráva]

Rusko mluví o pokusu o puč

Rusko ještě před jednáním varovalo, že na Ukrajině dochází k pokusu o převrat. Na tiskové konferenci v Moskvě to ve čtvrtek prohlásil mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. „Není pochyb, a dnešní události to znovu potvrzují, že jde o otevřený pokus o státní převrat a násilné uchopení moci. Ozbrojenci stále ve větší míře používají střelné zbraně,” uvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zahnali těžkooděnce na ústupVideo: Reuters

Domluvené příměří v noci na čtvrtek porušili radikální demonstranti, kteří to sami přiznávají. Dobyli část centra, což si vyžádalo vysoký počet obětí. [celá zpráva]

Sousední země se připravují na přijetí uprchlíků

Státy Evropské unie, které sousedí s Ukrajinou, se vzhledem k eskalaci násilí v postsovětské republice chystají na možný příliv uprchlíků z východu.

Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko už oznámily, že jsou připravené v případě nutnosti utečence ze sousední země přijmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám