Hlavní obsah

Prezidentský palác v Kyjevě není bezpečný, Janukovyč přijal ministry jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Změnit místo konání schůzky s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem museli ve čtvrtek ministři zahraničních věcí Francie, Německa a Polska. Učinili tak jen pár minut před plánovaným začátkem rozhovorů v Kyjevě. Vysvětlili to bezpečnostními důvody. Původní informace francouzské diplomacie, že schůzka byla zrušena úplně, se nepotvrdily.

Šéfové zahraničních diplomacií se sešli s vůdci ukrajinské opoziceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Schůzka se měla uskutečnit v 9:30 SEČ v prezidentském paláci. V tu dobu už ale znovu zuřily boje v centru Kyjeva, přičemž se množily zprávy o používání ostré munice z obou stran. [celá zpráva]

Svědkové uvedli, že v hlavním městě zemřelo dalších až 25 lidí. Potvrzovaly to i agenturní fotografie z okolí náměstí Nezávislosti, na nichž byli mrtví.

Delegace šéfů diplomacie Francie Laurenta Fabiuse, Polska Radoslawa Sikorského a Německa Franka-Waltera Steinmeiera dorazily do prezidentského paláce, v němž ale podle neoficiálních zpráv prezident Janukovyč nebyl právě kvůli obavám o bezpečnost.

Na twitterovém účtu Sikorského se pak objevila zpráva, že se schůzka přesune jinam, francouzská diplomacie ale záhy uvedla, že se setkání ruší úplně. Agentura AFP následně informovala, že se přece jen zrušena nebyla, jen se koná na jiném místě. Potvrdil to i Sikorski.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí náměstí Nezávislosti leží na ulicích mrtví a zraněníVideo: Reuters

Ministři před schůzkou s Janukovyčem jednali i se zástupci ukrajinské opozice. Po setkání s prezidentem odletí do Bruselu, kde mají podat zprávu ostatním ministrům členských zemí EU.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Evropská unie zvažuje zavedení cílených sankcí vůči ukrajinským představitelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám