Hlavní obsah

Etna chrlí lávu až do výše pěti kilometrů. Nebe tu bylo celé červené, popsala Novinkám místní obyvatelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší evropská sopka Etna, jež se po krátké pauze opět probudila k životu, vyvrhuje žhavou lávu do nebývalé výšky a  obce na jejím východním svahu jsou pokryté vrstvou sopečného popela. Jak popsala místní obyvatelka Novinkám, lidé v okolí jsou zatím zaměstnaní hlavně uklízením prachu a také pozorují působivé divadlo, které sopka nabízí. Jinak jsou zatím v  klidu.

Etna předvádí spektakulární ohnivou showVideo: Reuters

 
Článek

Magma se dostává na povrch z jihovýchodního kráteru ve výšce 2900 metrů nad mořem.

„Všichni tady sledují, odkud fouká vítr, a podle toho si chystají košťata na zametání sopečného prachu,“ popisuje pro Novinky Sabrina Belmiloudová, jež žije v Katánii (Catania), druhém největším sicilském městě s více než milionem obyvatel, jež se nachází přímo na jižním úpatí Etny.

Podle Belmiloudové vulkanická aktivita stále pokračuje. „V neděli večer jsme tu měli pěknou podívanou, nebe bylo celé červené,“ říká.

Na Islandu evakuují město kvůli nebezpečí sopečné erupce

Evropa

V samotné Katánii je podle ní zatím klid - na rozdíl od srpnové sopečné epizody, kdy muselo být mimo jiné uzavřeno místní mezinárodní letiště.

„Smůlu měli lidé v některých turistických letoviscích u pobřeží, jako je Giarre nebo Mascali, která pokryl černý sopečný popel. Ale naštěstí je už po sezoně,“ dodává Belmiloudová s tím, že situace se může za chvíli změnit.

Foto: Salvatore Allegra, ČTK/AP

Sopečný popel a prach se valí z Etny. V popředí kostel Magazzeni poblíž vesnice Sant'Alfio

Podle italského Národního ústavu geofyziky a vulkanologie, který aktivitu Etny bedlivě sleduje, erupce doprovází „vnitřní chvění“, které signalizuje stoupání žhavého magmatu a zvyšující se tlak uvnitř sopky, upozornil server La Sicilia. Citovaný ústav také odhadl výšku erupčního sloupce, který dosahuje až do pětikilometrové výšky.

Katánie byla v minulosti několikrát erupcemi Etny zle poškozena, například v roce 121 před Kristem. V roce 1669 dosáhl mohutný lávový proud k městským hradbám, obětí na životech však nakonec podle dobových zpráv nebylo mnoho.

Etna se opět probudila k životu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám