Hlavní obsah

Etna se opět probudila k životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší aktivní evropská sopka Etna se v noci na sobotu opět probudila k životu, když vychrlila velké množství lávy. Sociální sítě zaplavují fotografie a videa lidí, kteří se tou dobou nacházeli v okolí.

Foto: Etna Walk, Reuters

Soptící vulkán Etna

Článek

Žhavé úlomky vznášející se na temné obloze, které následně pomalu klesají dolů. Takovou podívanou mohli sledovat svědci z okolních oblastí.

Sobotní rozhodnutí italského institutu geofyziky a vulkanologie o zvýšení výstrahy však dokládá, že je to nebezpečná podívaná. Úroveň výstrahy byla zvýšena ze žluté barvy na oranžovou.

Na Sicílii se probudila Etna. Soptící vulkán zavřel letiště v Katánii a nabídl úžasnou podívanou

Evropa

Doposud však naštěstí nebyly nahlášeny žádné rozsáhlejší škody ani nebyl zaznamenán významný výskyt sopečného popela. Provoz na mezinárodním letišti v Katánii, které se nachází nedaleko, pokračuje bez větších komplikací.

Letos v srpnu přitom bylo letiště v Katánii na 24 hodin uzavřeno právě kvůli erupci Etny. Rozsáhlé mračno sopečného popela tehdy pokrylo oblast jižně od sopky, a tak by bylo startování i přistávání letadel značně riskantní.

Etna je největší aktivní sopkou Evropy, tyčí se na východním pobřeží italského ostrova Sicílie. Doutná prakticky neustále. Zajímavostí je, že kvůli nekonečným erupcím se její výška neustále mění. V roce 1981 byla naměřena nadmořská výška 3350 metrů, v roce 2021 pak 3357 metrů.

V roce 2013 byla Etna zapsána na seznam přírodních památek, je součástí světového přírodního dědictví UNESCO.

Foto: Salvatore Allegra, ČTK/AP

Kouř ze sopky Etna

Foto: Salvatore Allegra, ČTK/AP

Kouř se valí ze sopky Etna. V popředí kostel Magazzeni poblíž vesnice Sant'Alfio

Vědci objevili u sicilských břehů tři nové podmořské vulkány

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám