Hlavní obsah

EK opět varovala Rumunsko kvůli obavám o právní stát, může ho zbavit hlasovacích práv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť/Brusel

Pokud Rumunsko nepodnikne „potřebná vylepšení” nebo naopak učiní „další negativní kroky”, Evropská komise (EK) neprodleně zahájí proceduru kontroly kvality právního státu v zemi. Podle webu Politico takto minulý týden Bukurešť varoval v dopise první místopředseda EK Frans Timmermans. Zmínil se přitom o „významných obavách” ohledně nezávislosti rumunských soudů či o nových pravidlech ohlašování úplatkářství.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Frans Timmermans

Článek

Čtyřstránkový dopis s datem 10. května podle Politika zaslal Timmermans prezidentům a premiérům členských zemí Evropské unie a oběma komorám rumunského parlamentu.

Podobné varování přímo z úst Timmermanse zaznělo už začátkem dubna, kdy místopředseda EK volal po obnovení reforem posilujících právní stát. Také tehdy řekl, že EK rumunskou vládu upozornila na více než 40 konkrétních problémů v souvislosti s vládou práva v zemi.

V novém dopise údajně Timmermans popisuje nárůst obav Bruselu o nezávislost justice v důsledku nastolení „přísného a rozsáhlého disciplinárního systému a nové odpovědnosti” představitelů soudní moci. Kritizuje také nová pravidla schválená parlamentem o ohlašování úplatkářství, která prý mohou vytvořit stav „de facto beztrestnosti” pro korupční činy. Dále se zmiňuje o rumunské snaze snížit tresty za porušení pravomoci veřejných činitelů.

Řízení proti Polsku a Maďarsku

Jestliže rumunská vláda, prezident a parlament nebudou urychleně usilovat o nápravu situace, nebo dokonce učiní kroky opačným směrem, EK „neprodleně” zahájí patřičnou unijní proceduru, napsal Timmermans. Vysvětlil však, že před případnou aktivací článku 7 Lisabonské smlouvy, který umožňuje členské zemi pozastavit hlasovací právo, pravidla tohoto procesu vyžadují dialog ve snaze rozptýlit obavy a předejít tomuto krajnímu opatření.

EK už přitom řízení kvůli nedodržování unijních hodnot vede od konce roku 2017 s Polskem a loni v září si Evropský parlament vyžádal stejný postup vůči Maďarsku. V polském případě už se záležitost dostala před Soudní dvůr EU, jehož generální advokát před měsícem doporučil, aby soud rozhodl, že polské předpisy o odchodu soudců nejvyššího soudu do důchodu jsou v rozporu s unijními zákony.

Článek 7 se poprvé uplatnil v roce 2017 proti Polsku. Případ Rumunska je bezprecedentní situací, neboť země čelící podezření z porušování základních hodnot EU zároveň předsedá Radě EU. Nové varování od EK navíc přišlo den po neformálním summitu unijních lídrů v rumunském Sibiu. Šéfové 27 zemí tam jednomyslně přijali deklaraci, v níž mimo jiné slibují, že budou bránit demokracii a právní stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám