Hlavní obsah

Džihádisté už pochodují na Bagdád, chtějí ho sevřít do kleští

– Bagdád

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě (ISIL) během čtvrtka dál postupují ze severu k hlavnímu iráckému městu Bagdádu. Obsadili město Dúlujá ležící 90 km od Bagdádu, kde se nesetkali s žádným odporem. Ještě blíže to mají k metropoli ze západu. Ve čtvrtek zaútočili ze 70 kilometrů obsazené Fallúdži a metropoli se přiblížili na 50 kilometrů.

Foto: Reuters

Bojovníci ISIL zřizují kontrolní stanoviště v Mosulu u vyhořelého obrněného transportéru.

Článek

Mluvčí ISIL Abú Muhammad Adnani ve středu vyzval všechny stoupence, aby se zapojili do pochodu na irácké hlavní město. Ve čtvrtek pohrozil, že bojovníci radikálního sunnitského Islámského státu v Iráku a v Levantě by mohli obsadit i svatá šíitská města Nadžáf a Karbala ležící jižně od Bagdádu. Otázkou ale je, zda nejde o planou výhrůžku, protože v oblasti obývané šíity by sunnitští radikálové těžko hledali podporu u obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje mezi islámskými radikály a iráckými policisty u Kirkúku Video: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na severu džihádisté čelili jen minimálnímu odporu ze strany vládních sil. Většina jich opouštěla své posty. Ve čtvrtek sice irácká televize oznámila, že armáda dobyla zpět město Tikrít, rodiště někdejšího diktátora Saddáma Husajna, sdělení však nejde nijak ověřit. V oblasti ale působily irácké vrtulníky a dělostřelectvo.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě u Mosulu

Také není jasné, jak velkou část drží islamisté ve městě Bajdží, kde se nachází největší irácká rafinérie, které se zatím údajně nezmocnili.

Z dalšího významného města Kirkúku sice uprchly federální vojenské jednotky, avšak město drží kurdské milice pešmergů. Jejich mluvčí sdělil, že v Kirkúku nyní žádní federální vojáci nejsou. Kurdský ministr bezpečnosti Džaafar Mustafá, který navštívil milice pešmergů, se stal terčem atentátu, ale vyvázl z něj. Zemřel jeden z jeho strážců.

Foto: ČTK/AP

Kurdský policista koordinuje uprchlíky z Mosulu

Irák chce americké nálety

Irácký parlament nemohl hlasovat o výjimečném stavu, protože se nesešel potřebný počet poslanců, dorazila jich jen třetina. Odpoledne se chystá o Iráku jednat Rada bezpečnosti OSN. Irák by si ale přál, aby USA zahájily nálety na pozice ISIL.

„Právě teď potřebujeme útoky letounů a bezpilotních letadel,“ řekl serveru The Daily Beast vysoký irácký představitel. Americký představitel řekl, že se o podobné možnosti sice v posledních měsících jednalo, ale „právě teď nejsou žádné plány účastnit se něčeho takového“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z leteckého náletu na Salahuddín Video: Reuters

Ve čtvrtek se kvůli postupu ISIL v Iráku sejde na mimořádném zasedání Rada bezpečnosti OSN.

ISIL chce ustavit v severních oblastech Sýrie a Iráku chalífát. V Sýrii drží území východní ropné provincie Dajr az-Zaur.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na hlídce v Tikrítu

Schopný ISIL

Skupina má podle expertů 3000 až 5000 bojovníků a působí v ní i bývalí vojáci armády někdejšího prezidenta Saddáma Husajna, kteří museli z vojska odejít. Za Husajna bylo v armádě na 430 000 mužů, kteří po jeho pádu jen stěží hledali práci.

Expertka na ISIL z Institutu pro studium válek Jessica Lewisová řekla otevřeně časopisu Time: „Tohle už není problém terorismu, to je armáda na postupu v Iráku a Sýrii, která zabírá území.“ Skupina má podle ní velmi dobré a pružné velitele i stratégy.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Varovala, že ISIL plánuje převzít moc: „Mají stínové vlády v Bagdádu a okolo a jejich cílem je vládnout.“ I pouhé zničení fungujícího iráckého státu by však podle ní bylo pro zemi katastrofou.

Podle odborníka na Irák Douglase Ollivanta se bojové schopnosti členů ISIL výrazně zlepšily: „V ISIL jsou skvělí teroristé, kteří dokážou vytvářet dokonalé nálože v autech. Dlouho však zaostávali v pěším vojsku, nyní se ale po zkušenostech z bojů v Sýrii zlepšili.“

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Iráčtí dobrovolníci odjíždějí na sever bojovat s radikály

Pokud ale platí, že má ISIL jen 3000 až 5000 mužů, pak se naplno ukazuje slabost mnohem početnějších iráckých bezpečnostních sil. Je však množné, že čísla jsou podhodnocená, údajně jen v Mosulu se k nim přidala značná část z propuštěných 1200 vězňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám