Hlavní obsah

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Národní kriminální agentura NAKA, která na Slovensku vyšetřuje nejzávažnější trestné činy, klasifikovala, že středeční střelba před gay barem v bratislavské Zámocké ulici, při které přišli o život dva mladí lidé, se bude šetřit jako úkladná vražda z nenávisti k sexuální menšině. V pátek to oznámil šéf Národní kriminální agentury NAKA Ľubomír Daňko.

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšiněVideo: Reuters

 
Článek

Policie nevylučuje, že čin překvalifikuje na trestný čin terorismu. V dopise na rozloučenou měl vrah napsat, že chce spáchat čin, kterým by destabilizoval společnost. „Byl odhodlaný vykonat tento čin vykazující teroristické znaky a za tohle i zemřít,“ konstatoval speciální prokurátor Daniel Lipšic.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Shooting in Bratislava Slovakia's President Zuzana Caputova reacts next to the owner of a gay bar at the site of a shooting in Bratislava, Slovakia October 13, 2022. REUTERS/Radovan Stoklasa

„Je to teroristický útok a jsem překvapený, že se o tom na Slovensku dosud jednoznačně nemluví,“ uvedl Kacper Rekawek z Centra pro výzkum extremismu.

Policie zatím nechce komentovat, zda byl pachatel napojený na slovenskou extremistickou scénu. Předpokládá ale, že pachatel se ve střelbě cvičil na střelnici. „Nebyl to člověk, který střílel poprvé,“ řekl viceprezident policejního sboru Branko Kišš.

Foto: Reuters

Střelbu v Bratislavě vyšetřují jako úkladnou vraždu z nenávisti k menšině

Dvě zbraně

Policie potvrdila, že pachatel, devatenáctiletý Juraj Krajčík, použil dvě zbraně. Na 23letého Matúše a 27letého Juraje před podnikem Tepláreň střílel zbraní s laserovým zaměřovačem, druhou zbraní pak spáchal sebevraždu.

Po vraždě měl přijít domů, vyměnil si zbraně, pohádal se s rodiči, nechal dopis na rozloučenou a pak opět odešel. Jeho tělo našli ve čtvrtek ráno v bratislavské čtvrti Kramáre. Zbraně patřily jeho otci. Ten na ně měl povolení a měl je uložené v trezoru, syn ale zřejmě znal kód.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám