Hlavní obsah

Dvě Ukrajinky prodávaly novorozeného chlapečka

Moskva

Ruská policie zatkla dvě Ukrajinky, které se v jedné moskevské restauraci pokoušely prodat novorozeného chlapečka za sumu odpovídající v přepočtu 290 000 korunám. Z kupce se však vyklubal převlečený policista. Podobné případy jsou prý hlavně na jihu Ruska běžné. Sami Rusové a Rusky však děti nekupují od přistěhovalců, ale od náhradních matek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy ve věku 35 a 38 let podle policie již dlouho žily v Rusku nelegálně, když jedna z nich otěhotněla a 10. srpna porodila své dítě v Serpuchovu u Moskvy. Už následující den přijely do Moskvy, aby se pokusily najít pro novorozence kupce. O nabídce se dozvěděl policejní informátor, který dal tip strážcům pořádku. Ti se s Ukrajinkami domluvili na schůzce. Vzápětí po předání peněz následovalo zatčení. Ženám hrozí až deset let vězení. Chlapeček, který dosud ani nemá jméno, skončil v dětském domově.

"Případ nejenže není vzácný, ale strašlivě často se opakuje," uvedl ve čtvrtečním vydání listu Izvestija úřední ombudsman dětských práv Pavel Astachov. "Dětské domovy jsou plné opuštěných dětí migrantů, zvláště na jihu Ruska. Po letní sezoně, na kterou migranti přijíždějí obchodovat a pracovat na stavbách, tam zůstává množství opuštěných dětí. Někteří migranti se pokoušejí na 'nepotřebných' dětech i vydělat."

Cizinci si však podle Astachova neuvědomují, že v Rusku si nikdo, s výjimkou policistů, dítě nekoupí. Fungují již jiné technologie jako náhradní mateřství, kdy vytoužené dítě bezdětnému páru odnosí a porodí jiná matka.

Pronájem dělohy

V Rusku si lze dělohu jiné ženy pronajmout legálně. Ale i zde má podle rodinného práva zástupná matka na novorozence přednostní právo a až poté, co se jej zřekne, nastupují nároky genetických rodičů, jinak chráněné například smluvní pokutou v kontraktu s náhradní matkou. Tou v praxi často bývají Ukrajinky a další cizinky.

Skupina poslanců chystá ve sněmovně zákon, který by do problematiky měl vnést více jasna. Ale proti náhradnímu mateřství se staví pravoslavná církev a experti pochybují, že se všemožné problémy podaří právně ošetřit.

Kupříkladu doslova před pár dny se u moskevského soudu domohl svého práva na dítě osamělý čtyřicátník, jehož touhu po otcovství i bez partnerky a manželství naplnila po vzájemné dohodě "matka-inkubátor". Po porodu se nezpěčovala jen rodička, ale matrika, jejíž odpor zlomil až rozsudek. Podobných "starých mládenců" je v Rusku na 15 miliónů. Osamělé ženy se podobného precedentního rozsudku domohly na počátku roku v Petrohradu.

V Česku zatím neexistuje zákon, který by náhradní mateřství upravoval - obecně platí, že matkou dítěte je žena, která je porodila. Podle oficiálních statistik se náhradním matkám v ČR každoročně narodí deset dětí, ale skutečná čísla mohou být vyšší. Odměny za služby se pohybují kolem čtvrt až půl miliónu korun, tedy víceméně stejně jako v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám