Hlavní obsah

Důchodce neonacista dostal v Maďarsku doživotí. Při domovní prohlídce zastřelil policistu

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Osmasedmdesátiletý pravicový extremista István Győrkös, který zastřelil policistu zasahujícího v jeho domě, byl ve středu odsouzen k doživotnímu trestu. Rozsudek odvolacího soudu ve městě Győr je pravomocný.

Foto: MTI

Senior István Győrkös u soudu v Győru

Článek

Prokurátor vyjádřil s rozsudkem spokojenost. Győrkös do poslední chvíle popíral, že policistu zastřelil a tvrdil, že ho zabila zbloudilá střela policistů. „Odsoudili jste mě bez důkazů ve zmanipulovaném procesu,“ řekl v závěru.

Foto: MTI

Győrkös vyslýchá rozsudek maďarského soudu

Šestadvacátého října 2016 provedli policisté domovní prohlídku v obci Bőny na severozápadě Maďarska v domě důchodce, který se netajil sympatiemi k extremistickým hnutím.

„Důchodcova manželka varovala policisty, že její muž je rozčilený a může to špatně skončit. Pak ale pustila do domu tři policisty. Győrkös zahájil palbu a zasáhl do hlavy šestačtyřicetiletého policistu Pétera Pálvölgyiho, který byl na místě mrtev,“ uvedl deník Blikk. Győrkös střílel automatickou puškou AMD 65 ze vzdálenosti 30 až 80 centimetrů.

Maďarský neonacista zastřelil policistu při domovní prohlídce

Evropa

Při následné přestřelce byl důchodce zraněn a poté ho zadrželi členové přivolaného protiteroristického komanda TEK.

Foto: MTI

Győrkös zastřelil policistu zasahujícího v jeho domě

Győrkös stál začátkem 90. let u zrodu neonacistického hnutí Přední linie. Policisté hledali v domě zbraně a výbušniny, které mohly souviset s výbuchem v Budapešti ze září 2016.

Atentátník tehdy uložil podomácku vyrobenou výbušninu do podloubí domu na bulváru Teréz v centru Budapešti. Odpálil ji na dálku, když kolem procházela dvoučlenná policejní hlídka. Exploze vážně zranila 23letou policistku a jejího 26letého kolegu. Pachatel byl později dopaden a odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám