Hlavní obsah

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vládní koalice pod vedením premiéra Roberta Fica (Směr) za první týden svého působení vyměnila šéfa policie, policejní inspekce i členy soudní rady, ovládla ministerstva a vedení parlamentu. Zčásti velmi nezkušená opozice v čele s Progresivním Slovenskem (PS) Michala Šimečky zatím jen pasivně přihlíží.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka

Článek

Fico se zúčastnil summitu v Bruselu, demonstrativní akce proti migrantům na slovensko-maďarské hranici a navštívil obce na východním Slovensku postižené nedávným zemětřesením. Deník Sme v této souvislosti konstatoval, že Fico pokračuje ve svém tempu z kampaně i po volbách a opozice nedokáže reagovat.

„I když je hlavním úkolem opozice kontrolovat vládní moc, poukazovat na pochybení a porušení zákonů a mobilizovat voliče, na ovládnutí státu novým režimem nedokáže rázněji reagovat,“ uvedl list.

Ficovi podle deníku pomáhá, že nejsilnější opoziční stranu PS tvoří především političtí nováčci. „Za týden na čistky v policii nereagovali ani jedinou tiskovou konferencí,“ upozornil deník Sme. „Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), které je v parlamentu po osmi letech a také má především poslance bez zkušeností, čistky v policii téměř nekomentuje,“ dodalo Sme.

Ficova vláda chce podstatně zvýšit zdanění bank

Ekonomika

Další opoziční strana, Svoboda a solidarita, se od voleb zabývá vlastní budoucností včetně výměny předsedy Richarda Sulíka. Za „nejhlučnějšího oponenta vlády“ označil list stranu Igora Matoviče, která však s ostatními opozičními stranami nespolupracuje a je k nim kritická.

Server aktuality.sk rovněž konstatuje, že nová vládní koalice si dělá, co chce, a 71 opozičních poslanců tomu jen přihlíží. „Směr a Fico jsou v permanentní kampani. Pokud opozice, především však PS, čeká, že s kampaní skončí, tak se ošklivě mýlí. A doplatí na to,“ dodal server.

Zdá se, že opozice se pomalu probouzí, když KDH je alespoň iniciátorem svolání mimořádné schůze parlamentu, na které by se opoziční zákonodárci chtěli pokusit odvolat místopředsedu parlamentu za Směr Ľuboše Blahu, který ve své kanceláři nahradil obraz prezidentky Zuzany Čaputové obrazem marxistického revolucionáře Che Guevary a odstranil z ní vlajku Evropské unie.

PS zase avizovalo, že bude iniciovat odvolání ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka (Hlas) kvůli čistkám v policii.

Fico a Orbán jedou doma proruskou notu, v Bruselu ale hlasovali pro Ukrajinu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám