Hlavní obsah

Další ukrajinská akce hluboko v ruském týlu. Drony zaútočily na Tatarstán

Kazaň/Nižněkamsk

Ukrajinská armáda pomocí dronů zaútočila na města Kazaň a Nižněkamsk, která se nacházejí v ruském Tatarstánu. Informuje o tom agentura Unian, podle níž Ukrajinci míří na vojensko-průmyslové komplexy. Rusové už kvůli útoku museli v obou městech zavřít letiště. Jedná se již o druhý útok ukrajinských dronů takto hluboko v ruském týlu.

Foto: Profimedia.cz

Komplex ropných rafinérií provozovaný společností Taneco, která je součástí Tatneft Group, v Nižněkamsku v Tatarstánu

Článek

Zatím zřejmě nejdelším doletem ukrajinského dronu je 1500 kilometrů do města Salavat v ruském Baškirsku z 9. května. Kazaň je od ukrajinských hranic vzdušnou čarou asi 1200 kilometrů, Nižněkamsk cca 1400 kilometrů.

„Podle místních médií jsou v Nižněkamsku slyšet výbuchy. Evakuováni jsou zaměstnanci z místní tepelné elektrárny, petrochemičky Nižnekamskneftekhim nebo továrny na výrobu motorových paliv TAIF-NK,“ uvedl pro agenturu Unian nejmenovaný zdroj, který potvrdil i uzavření letišť ve městech Kazaň a Nižněkamsk.

O dočasném uzavření letiště v Kazani informoval také ruský zpravodajský kanál Astra. Agentura Nexta uvedla, že Tatarstán evakuuje ropné rafinérie.

Impozantní dolet. Ukrajinský dron zasáhl ruskou rafinerii po 1500 km letu

Válka na Ukrajině

Ukrajinská agentura dále uvedla, že operace stále probíhá a že jejím cílem je zasáhnout pomocí bezpilotních letounů objekty ruského vojensko-průmyslového komplexu. Údaje o důsledcích útoků se podle Ukrajinske pravdy zatím upřesňují.

Útok ukrajinské armády přichází pár týdnů poté, co Ukrajinci 9. května zasáhli rafinérii v ruském Baškirsku, přičemž dron urazil rekordní vzdálenost 1500 kilometrů.

„Tato operace ukazuje impozantní technologické schopnosti SBU (ukrajinská tajná služba – pozn. red.), jež mohou zasadit nepříteli značné rány. Vysílá jasnou zprávu, že ruské rafinérie a výrobny tanků nejsou mimo náš dosah ani hluboko v týlu vojensko-průmyslového komplexu,“ citoval The Kyiv Post svůj zdroj s tím, že co do vzdálenosti, kterou dron urazil, by mohlo jít o historický rekord.

Rusko je na koni kvůli pomalé pomoci Západu a zákazu útočit na jeho území

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám