Hlavní obsah

Dopadený únosce letadla se léta stýkal s ambasádou, ani si nezměnil jméno

Novinky, rei
Lisabon

George Wright, po němž FBI pátrala 41 let, než byl minulý týden dopaden v Portugalsku, v 80. letech žil v Guineji-Bissau, aniž by se americkým úřadům vyhýbal. Dokonce byl ve spojení s velvyslanectvím USA v zemi a přitom si vůbec nezměnil jméno. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Článek

Wright byl odsouzen za vraždu válečného hrdiny ve státě New Jersey. Vraždil pro peníze, jeho oběť ale u sebe měla jen 70 dolarů. Po sedmi letech se Wrightovi podařilo z vězení utéct. Přidal se k Černým panterům, s nimiž v roce 1972 podnikl únos letadla Delta Airlines, který tehdy vyvolal velkou pozornost. S letadlem zamířili do Alžírska, které jim ale odmítlo poskytnout azyl. Na lodi se později skupina dostala do Evropy. Někteří členové byli pochytáni, Wrightovi se dařilo unikat. [celá zpráva]

Podle AP žil v 80. letech v západoafrickém státě. V Guineji-Bissau tehdy měli socialistické zřízení.

Tehdejší americký velvyslanec John Blacken byl minulý týden šokován, když se ze zpráv dozvěděl, že byl ve styku s hledaným zločincem. Stejně tak se Wright stýkal i s ostatními zaměstnanci ambasády.

„Nikdo netušil, že je to vrah, i když jsme ho samozřejmě tak dobře neznali. Vypadal úplně normálně, vůbec ne jako nějaký radikál. Byl znám jako George Wright a je zvláštní, že americké úřady ho tam nikdy nevystopovaly,“ řekl agentuře Blacken. Nevzpomněl si už, co Wright dělal, nicméně už prý byl ženatý s Portugalkou Marií do Rosario Valenteovou, která pracovala na volné noze jako překladatelka.

Blacken byl v Guineji-Bissau ambasadorem v letech 1986 až 1989.

Manželce se přiznal

Nakonec byl Wright dopaden minulý týden v Portugalsku. Křestní jméno si nezměnil, jen začal používat jeho portugalskou variantu. Ve vesnici Almoçageme na pobřeží Atlantiku žil dvacet let jako Jorge Santos. S manželkou má dvě děti ve věku asi dvaceti let. Místní lidé ho znali jako přátelského Afričana, jenž v průběhu let pracoval jako vyhazovač v nočním klubu, prodavač na pláži či provozovatel místní restaurace. Hovořil plynně portugalsky, v portugalských dokumentech měl uvedenu Guineu-Bissau jako svoji rodnou zemi.

Manželce se údajně přiznal, že z vězení utekl, ale ona mu nevěřila.

Televize NBC minulý týden informovala, že se ho podařilo dopadnout, protože začal kontaktovat příbuzné v Americe. Americké úřady ale nově oznámily, že průlomové byly jeho otisky prstů na portugalském průkazu.

Wright zůstává v Portugalsku ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám