Hlavní obsah

Dobrá zpráva a nadějný signál, Trump i Merkelová ocenili výměnu vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou ocenili nejen aktéři a jejich blízcí, ale i světoví státníci, podle nichž je společná akce krokem k narovnání vztahů mezi oběma zeměmi. Americký prezident Donald Trump na Twitteru označil výměnu za „velmi dobrou zprávu” a „první velký krok k míru”. Německá kancléřka Angela Merkelová věc označila za „nadějný signál”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Propuštění Ukrajinci, kteří byli zadržování v Rusku po příletu na Kyjevské letiště

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS ocenilo, že tým Volodymyra Zelenského - na rozdíl od předchozích ukrajinských prezidentů - předvedl „zdravý přístup a ochotu ke kompromisům”.

Washington ústy zvláštního zmocněnce pro ukrajinský konflikt Kurta Volkera vyjádřil spokojenost s návratem ukrajinských námořníků do vlasti a vůbec výměnou vězňů. „Doufám, že to přispěje k nové dynamice pro další výměny vězňů, příměří a k pokroku k úplnému splnění mírových dohod,” prohlásil zmocněnec. Zelenskému pogratulovalo také americké velvyslanectví v Kyjevě. Americké velvyslanectví v Moskvě vyjádřilo naději, že výměna spustí dialog a sníží napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.

Francouzská diplomacie podle agentury AFP ocenila ochotu znovu rozběhnout dialog mezi oběma znepřátelenými státy.

„Konečně! Propuštění Olega Sencova a ukrajinských námořníků mě naplňuje úlevou,” napsal na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk a vyzval Rusko k propuštění všech politických vězňů. Předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli vyjádřil radost nad propuštěním Sencova, který „důstojně čelil nespravedlnosti a hájil demokracii a lidská práva”. Už se těší, až mu brzy předá Sacharovovu cenu udělovanou Evropským parlamentem.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Režisér Oleg Sentsov s dcerou

„Výměnu vnímám jako krok, který by mohl vést ke zlepšení vztahů a v důsledku k ukončení konfliktu,” napsal šéf české diplomacie Tomáš Petříček v SMS zprávě.

Nizozemské ministerstvo zahraničí naopak upozornilo, že Ukrajina zařadila do výměny i někdejšího velitele východoukrajinských povstalců Volodymyra Cemacha, podezřelého ze spoluúčasti na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou. Nizozemští prokurátoři vyzývali Kyjev, aby nedovolil Cemachovi odcestovat do Ruska z obavy, že by mohl ohrozit vyšetřování tragédie letu MH17.

BBC se v sobotu na své ruskojazyčné stránce pozastavila nad rozdíly v uvítání osvobozených krajanů v Kyjevě a Moskvě: „Ti, co přiletěli do Kyjeva, odvezli do nemocnice na vyšetření. V Rusku odvezli přibyvší neznámo kam. V Kyjevě byla objetí, příbuzní, novináři a prezident. V Rusku novináři stáli před zavřenou branou a prezident si prohlížel balalajky (na moskevském výstavišti - pozn. ČTK).”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám