Hlavní obsah

Byly identifikovány tři oběti ze zříceného ruského iljušinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novináři z Rádia Svobodná Evropa (RFE) zjistili a následně ověřili jména tří ze šesti členů posádky, kteří zahynuli při středeční havárii ruského strategického letounu Iljušin Il-76, jež se zřítil v ruské Bělgorodské oblasti. Smrt nejméně tří z nich potvrdili jejich příbuzní. Posádka patřila ke 117. vojenskému dopravnímu leteckému pluku se základnou v Orenburgu. Podle Ruska bylo na palubě 65 ukrajinských zajatců určených k výměně za ruské. Ukrajina ale uvedla, že stroj převážel rakety do protiletadlového systému S-300. Tato tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Údajné trosky zříceného ruského iljušinuVideo: AP

 
Článek

Na seznamu identifikovaných obětí je 36letý kapitán Stanislav Bezzubkin, navigátor Aleksej Vysokin a 38letý palubní inženýr Andrej Pilujev.

Smrt kapitána Bezzubkina podle webu Rádia Svobodné Evropy potvrdila jeho manželka Marika, která uvedla, že ji o jeho smrti informovalo ruské ministerstvo obrany. Marika se dále nechala slyšet, že s manželem naposledy mluvila v 8:30 ráno (06:30 SEČ), což mělo být těsně před jeho odletem z Moskvy.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněné agenturou TASS po pádu letadla Il-76

Že nehodu nepřežil navigátor Vysokin, potvrdila jeho sestřenice, která se o jeho smrti měla dozvědět od prarodičů.

O smrti palubního inženýra Pilujeva informovala také jeho manželka. Ta ale uvedla, že od ruských úřadů zatím nedostala žádné informace. Podle informací RFE byl Pilujev v minulosti vyznamenán medailí „Za návrat Krymu“ a také za účast v bojových akcích v Sýrii.

V Rusku se zřítil strategický transportní letoun

Evropa

Nepotvrzená úmrtí

Rádio Svobodná Evropa navštívilo sociální sítě dalších členů posádky, jejichž smrt zatím nebyla příbuznými nebo úřady potvrzena.

Pod fotografií leteckého radisty Igora Sablinského se na sociální síti objevily komentáře vyjadřující upřímnou soustrast.

RFE dále uvedlo, že let měli obsluhovat také technik Sergej Žitěněv a kopilot Vadim Čmirev. Jejich smrt se ovšem zatím nepodařilo nezávisle potvrdit.

V Rusku se zřítil strategický transportní letoun, přes 70 mrtvých.Video: Reuters

Podle úniků z ruských databází je jako místo služby členů posádky uveden 117. vojenský dopravní letecký pluk v ruském městě Orenburg.

Stejné informace zveřejnila v březnu 2022 ukrajinská rozvědka, která uvádí Bezzubkina, Vysokina, Pilujeva, Žiteněva a Sablinského jako příslušníky „117. samostatného dopravního leteckého pluku, kteří dodávají zbraně a munici k zabíjení ukrajinských civilistů“, píše RFE.

Protichůdné verze

117. pluk se podle RFE zabývá údržbou vojenských vozidel přepravujících speciální náklad pro materiální podporu ruské armády, což by korespondovalo s verzí o havárii listu Ukrajinska pravda, který uvedl, že Rusko mělo na palubě převážet rakety do protiletadlového systému S-300.

Tento ukrajinský list nejprve s odvoláním na ukrajinský generální štáb uvedl, že za sestřelením stojí ukrajinská armáda, později ale tuto informaci z článku smazal.

Ruské ministerstvo obrany zase tvrdí, že letadlo mělo přepravovat 65 zajatých ukrajinských vojáků, kteří byli převáženi do Bělgorodské oblasti k výměně za ruské zajatce. Na palubě mělo být také šest členů posádky, což by sedělo s informacemi RFE, a také tři doprovodné osoby.

Foto: Nexta/ X

V Belgorodské oblasti se zřítilo letadlo, na sociálních sítích se objevují záběry, jež mají zachycovat následky.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil podle webu britské televize Sky News sestřelení letadla za „terorismus“ a řekl, že Moskva svolá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby věc projednala.

„Ukrajinští váleční zajatci byli transportováni do Bělgorodské oblasti, aby provedli další výměnu, která byla dohodnuta mezi Moskvou a Kyjevem,“ prohlásil Lavrov.

„Namísto toho ukrajinská strana odpálila raketu protivzdušné obrany z Charkovské oblasti. Zamířila na letadlo a provedla smrtelný útok,“ dodal.

Protichůdná tvrzení

Vidle do obou verzí ovšem hodil poslanec ruské Státní dumy Andrej Kartapalov, který pro ruský list Kommersant uvedl, že se ve vzduchu měly nacházet hned dva stroje Iljušin Il-76. Ten druhý se zajatci ale po zásahu prvního otočil. Neuvedl však, co přesně měl převážet sestřelený stroj.

„Další Il-76 s 80 zajatci na palubě letěl vedle. Otočil se. (Druhý) IL-76 byl sestřelen třemi raketami Patriot nebo Iris-T,“ uvedl Kartapalov, který ovšem uvedl jiný počet zajatců než jiné ruské zdroje.

Ukrajinská vojenská rozvědka (HUR) podle listu The Kyiv Post pouze potvrdila, že ve středu skutečně mělo dojít k výměně ukrajinských zajatců za ruské.

„Plánovaná výměna se nekoná,“ poznamenal šéf HUR Andrij Jusov s tím, že ruská tvrzení o ukrajinských zajatcích v havarovaném Il-76 se „prověřují“.

Velitel ukrajinský ozbrojených sil Mykola Oleščuk ruská tvrzení na Telegramu označil za „snahu zdiskreditovat Ukrajinu v očích mezinárodního společenství“. „Během dne 24. ledna 2024 zběsilá ruská propaganda směrovala falešný tok informací k externímu publiku… Cíl je zřejmý – chtějí snížit mezinárodní podporu našemu státu. To se však nepodaří,“ napsal Oleščuk.

Tvrzení ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Co se ví a neví o zřícení iljušinu v Bělgorodské oblasti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám