Hlavní obsah

Do Ruska vyměněný Medvedčuk podpořil válku, prý Ukrajině pomáhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Předseda nyní zakázané ukrajinské Opoziční platformy - Za život Viktor Medvedčuk, který nyní vede hnutí Jiná Ukrajina, v rozhovoru pro francouzský web Omerta podpořil válku. Ta může jako jediná Rusku zajistit jeho zájmy a současně umožní Ukrajincům získat „normální budoucnost“.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Medvedčuk v roce 2022

Článek

„Podporuji vojenské operace, protože je to jediný způsob, jak si může Rusko zajistit své národní zájmy,“ řekl podle agentury TASS Medvedčuk, který žije v Rusku. Uvedl, že Rusko chtělo mír na Ukrajině, ale západní politici ho oklamali sliby o nerozšiřování NATO na východ a Minskými dohodami. Ty podle něj měly Ukrajině poskytnout čas se vyzbrojit.

„Sedli jste si k hraní karet s falešným hráčem, pochopíte, že je to podvodník, a praštíte ho svícnem do hlavy. Jak jinak se postavit tomu, že jste cynicky podváděni? Co dělali Rusku v poslední době - jen je podváděli. Bojovat samozřejmě není dobré, ale někdy to prostě nejde jinak,“ řekl Medvedčuk přesně v duchu slov Vladimira Putina, že se Rusko jen brání.

Podobná vyjádření dal najevo už dříve, zejména poté, co byl v září 2022 vyměněn za ukrajinské vojáky zajaté v Rusku a v lednu 2023 byl zbaven ukrajinského občanství.

Nečekaná výměna zajatců. Rusko propustilo vojáky z Azovu za Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Válka prý pomáhá Ukrajincům

Podle Medvedčuka je válka dobrá i pro Ukrajinu. „Pro mě jako pro Ukrajince a pro další normální Ukrajince je to jediný způsob, jak skončit s ideologií nacismu, která se aktivně uplatňuje a stává se ukrajinskou státní ideologií, jak skončit s militarizací země, která se z neutrální změnila v odrazový můstek Západu proti Rusku,“ odříkal ruské teze o údajném ukrajinském nacismu.

Stěžoval si na potlačování ruskojazyčných obyvatel: „V rozporu se základním zákonem (prezident Volodymyr) Zelenskyj porušuje práva ruskojazyčných obyvatel, pronásleduje lidi, kteří nesouhlasí, a prohlašuje, komu se to nelíbí, tak kufr, nádraží a Rusko. To se nemůže dít v normální společnosti.“

Podle něj je hlavním úkolem ve válce osvobození obyvatel převážně ruskojazyčných měst, jako jsou Oděsa, Charkov a Kyjev.

Že v Rusku Medvedčuk papouškuje názory Kremlu, není nijak překvapivé. Zajímavé je, že mu nyní, po dlouhých měsících, kdy o něm nebylo slyšet a byl považován za odepsaného a nepoužitelného, dal prostor TASS, i když jde o výňatky z rozhovoru pro okrajový francouzský web. TASS také připomíná, že nyní vede hnutí Jiná Ukrajina.

Separatisté na východě Ukrajiny dodrží příměří, Moskva pošle pozorovatele

Evropa

Medvedčuk je dlouhodobě proruský a protizápadní. Od roku 2002 pracoval pro prezidenta Leonida Kučmu a podporoval Viktora Janukovyče. Stavěl se proti protestům na Majdanu a Spojené státy ho v roce 2014 zařadily na sankční seznam. Během konfliktu na Donbasu se účastnil jednání se separatisty, které zastupoval. V roce 2021 byl obviněn ze zrady, protože pomáhal financovat separatisty, a z toho, že pomáhal Rusku v drancování na Krymu.

Ukrajina zatkla Putinova spojence Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám