Hlavní obsah

Nečekaná výměna zajatců. Rusko propustilo vojáky z Azovu za Medvedčuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko propustilo 215 Ukrajinců, které zajalo po vleklé bitvě o přístavní město Mariupol. Mezi propuštěnými zajatci jsou i velitel a zástupce velitele pluku Azov, který vedl většinu bojů. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, jenž čelil obvinění z velezrady. Navíc ho nemají rádi ani v Rusku, upozorňuje novinář Christopher Miller.

Foto: Volodymyr Zelenskyj/Facebook

Viktor Medvedčuk

Článek

Tento krok je podle Reuters nečekaný. Ruskem podporovaní separatisté totiž minulý měsíc prohlásili, že s příslušníky pluku Azov, které Moskva označuje za nacisty, bude veden soudní proces. Ukrajina toto označení odmítá.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že mezi propuštěnými zajatci jsou velitel Azovu, podplukovník Denys Prokopenko, a jeho zástupce Svjatoslav Palamar. Na svobodě je také Serhij Volynskij, velitel 36. námořní brigády ukrajinských ozbrojených sil.

Tito tři muži pomáhali vést několikatýdenní odpor z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu země. V květnu se spolu se stovkami bojovníků Azovu vzdali silám podporovaným Ruskem.

Veřejnoprávní vysílací společnost Suspilne uvedla, že výměna se uskutečnila poblíž severoukrajinského města Černihiv. S dojednáním výměny údajně pomohl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Podle deníku The Washington Post zůstane pět velitelů Azovu v Turecku až do konce války, což je jednou z podmínek dohody. „Zdá se, že těchto pět osob nebylo vyloženě propuštěno, ale spíše odvezeno na bezpečnější, neutrální půdu,“ píše novinářka Isabelle Khurshudyanová ze zmíněného deníku.

Rusové nadšení nebudou

Z reakcí Ukrajinců na sociálních sítích je znát, že výměnu vnímají za pro ně výhodnou. Obránci Mariupolu jsou obecně považováni v Ukrajině za hrdiny, zatímco Medvedčuk za kolaboranta. Rusům ho ostatně nabízeli poslat již dříve.

Naopak Rusové podle odborníků nebudou z této výměny dvakrát nadšení. „Ruští váleční propagandisté dostanou záchvat. Medvedčuka nemá nikdo rád. Jeho žena přede mnou jednou zavtipkovala, že by ho klidně opustila, kdyby nebylo jeho krymského sídla. Vlastně si myslím, že to možná myslela vážně,“ napsal na Twitteru válečný zpravodaj Christopher Miller.

Za posledních 30 let si Medvedčuk vybudoval blízký osobní a politický vztah s Putinem a podle časopisu Forbes před válkou nashromáždil majetek v odhadované výši 620 milionů dolarů (15,5 miliardy korun). Když byl na Ukrajině v dubnu zatčen, úřady mu zabavily jachtu, 23 domů, 32 bytů, 30 pozemků a 26 automobilů.

Vyměňte nás za Medvedčuka, apelují v ruské státní televizi dva zajatí Britové

Válka na Ukrajině

Minulý měsíc šéf Ruskem podporované separatistické správy ve východoukrajinském Doněcku uvedl, že soud se zajatými příslušníky jednotky Azov proběhne do konce léta.

Pluk Azov, který vznikl v roce 2014 jako domobrana pro boj s Ruskem podporovanými separatisty, popírá, že by byl dnes fašistický. Ukrajina tvrdí, že se jednotka po svém radikálním nacionalistickém počátku reformovala.

Zelenskyj v OSN: Odeberte Rusku hlasovací právo ve všech institucích

Válka na Ukrajině

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí ve středu informovalo, že Rusko ve čtvrtek propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Někteří z nich bojovali u Mariupolu.

Ukrajinské i ruské síly od začátku konfliktu zajaly stovky nepřátelských bojovníků a od té doby došlo k několika výměnám zajatců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám