Hlavní obsah

Do přestavby okupovaného Mariupolu se zapojily i německé firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ruské obnově okupovaného Mariupolu se podílí německé společnosti Knauf a WKB Systems. Důkazy jejich zapojení zveřejnila německá televize ARD. Zakladatelem Knaufu je bývalý čestný ruský konzul a vlastníkem většinového podílu WKB Systems je ruský oligarcha, který se dosud vyhnul sankcím.

Foto: Profimedia.cz

Válkou zničený Mariupol

Článek

Reportáž ARD ukazuje staveniště s pytli firmy Knauf, předního výrobce sádry, a betonové tvárnice v zelených obalech s nápisem WKB Systems. Oficiální distributor Knaufu se spoluprací s Ruskem ani nijak netají a veřejně avizuje, že pro ruské ministerstvo obrany za použití materiálu firmy dokončil projekt stavby obytných domů.

Zapojení německé firmy Knauf v Mariupolu je výrazně méně překvapivé, když se vezme v potaz osobní vztah zakladatele firmy Nikolause Knaufa k Rusku. Toho byl déle než dvě dekády čestným konzulem. Tuto pozici zastával i po ruské anexi Krymu před deseti lety a ještě v roce 2018 nazýval sankce proti Rusku „strašnými.“ Netají se ani tím, že jeho firma nadále v Rusku zaměstnává čtyři tisíce lidí a vydělává tam miliardy.

Vlastníkem většinového podílu ve firmě WKB Systems, jež vyrábí stroje na produkci betonových tvárnic, je zase ruský oligarcha Viktor Budarin. Ačkoliv svou německou společnost dlouhodobě využívá k zásobování ruského stavitelství, dosud se na žádném sankčním seznamu neobjevil. WKB tak podle celních dat své stroje nadále dodává Budarinovým ruským společnostem, jejichž produkty jsou pak používány při obnově okupovaného Mariupolu.

Seděl za Brežněva, sedí i za Putina. Disidenta Skobova zatkli za zprávy na sociálních sítích

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám