Hlavní obsah

Do Kyjeva přijeli prezidenti Polska a Litvy. Dorazili vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na předem neohlášenou návštěvu Kyjeva přijeli vlakem polský prezident Andrzej Duda a prezident Litvy Gitanas Nauséda. Oba politici o tom ve středu informovali na svých twitterových účtech. Jednat chtějí především o nadcházejícím červencovém summitu Severoatlantické aliance (NATO).

Foto: Profimedia.cz

Vlajky Polska a Ukrajiny, ilustrační foto

Článek

„Přijel jsem do Kyjeva před summitem NATO ve Vilniusu s jedním hlavním poselstvím - místo Ukrajiny je v NATO,“ napsal Nauséda. Podle předchozího prohlášení prezidentské kanceláře chce se Zelenským hovořit také o přístupových jednáních do Evropské unie.

Obsáhlejší byl ve svém příspěvku Duda - přicestoval za Zelenským u příležitosti oslav Dne ústavy Ukrajiny, aby konzultovali aktuální situaci na frontě, včetně hrozby ruského útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu. Také polský prezident chce návštěvu využít k rozhovorům o přípravách na červencový summit NATO.

Nauséda ve středu ještě před odjezdem do Kyjeva oznámil, že Litva koupila Ukrajině dva systémy protivzdušné obrany NASAMS a v nejbližší době je bránící se zemi pošle.

Jak Duda, tak Nauséda společně o vojenské podpoře Ukrajiny jednali s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem v Haagu a s dalšími regionálními lídry především z Pobaltí.

Stoltenberg minulý týden zopakoval, že alianční státy v červenci o formálním pozvání Ukrajiny jednat nebudou. „Pokud si Ukrajina neudrží svou nezávislost a suverenitu, nebudou mít debaty o jejím členství v NATO smysl,“ řekl Stoltenberg. Ukrajina, která se od loňského února brání ruské agresi, o členství v alianci požádala loni na konci září.

Šéf NATO je poprvé od začátku invaze v Kyjevě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám