Hlavní obsah

Dněpr se v Chersonu vrátil do původního koryta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeka Dněpr, která se po protržení hráze Kachovské přehrady nadlouho vylila z břehů, se již vrátila do svého původního koryta. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo životního prostředí a přírodních zdrojů. Celkově se hladina vody snížila o 5,35 metru.

Foto: Stringer, Reuters

Zničená Kachovská přehrada

Článek

Podle ukrajinské státní služby pro mimořádné situace v Chersonské oblasti zůstávají zaplavené dvě obce na pravém břehu Dněpru a 17 měst a vesnic na levém břehu, který je pod ruskou okupační správou.

„V Chersonské oblasti je stále evakuováno 2783 lidí a 284 zvířat. Funguje čtrnáct evakuačních center,“ uvedla.

Jak dříve uvedl ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec, vlivem protržení přehrady se národní parky Velykyj Luh a Kamjanska Sič postupně proměňují v poušť.

Škody se pohybují v řádech vyšších desítek miliard hřiven. Plocha souše se zvětší o tisíce hektarů, soudí odborníci citovaní agenturou Unian.

K protržení Kachovské přehrady došlo v noci na 6. června v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Přehradní jezero mělo před poškozením hráze 2155 km2.

Zkáza Kachovské přehrady a záplavy mají už 60 obětí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám