Hlavní obsah

Díky brexitu máme vakcínu rychleji, tvrdí britský ministr. Není to pravda

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Spojené království jako první západní země schválilo použití vakcíny proti novému koronaviru a podle britského ministra zdravotnictví je to mimo jiné díky odchodu země z Evropské unie. „Evropané na to jdou trochu pomaleji,” řekl. Šéfka britského regulačního úřadu však ministrova slova vyvrátila.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock

Článek

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock je pod palbou kritiky už od středečního rána. Na vině jsou jeho zjevně zavádějící slova o důvodech, díky kterým země jako první západní stát schválila použití vakcíny proti koronaviru.

„Zatímco na začátku roku jsme byli součástí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), kvůli brexitu jsme se mohli rozhodnout na základě britského regulačního úřadu, a nezáviset tak na tempu Evropanů, kteří na to jdou trochu pomaleji,” řekl Hancock.

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Evropa

Svá slova poté zopakoval v několika mediálních výstupech v průběhu dne. „Prochází to stejnými kontrolami a stejnými procesy, jen se nám to kvůli brexitu podařilo urychlit,” vysvětloval.

Postupujeme podle evropského práva, tvrdí úřad

Není příliš jasné, na základě kterých informací k tomuto závěru ministr došel. June Raineová, která vede britský Regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty (MHRA), na který Hancock odkazoval, totiž vyjádření popřela.

Nejsi naočkovaný? Tak to si pivo nedáš. Britové uvažují o „covidových pasech”

Evropa

„Autorizovali jsme použití této vakcíny na základě předpisů evropského práva, kterým se řídíme až do 1. ledna,” řekla ředitelka úřadu. Právě do konce letošního roku platí přechodné období, po jehož dobu musí Británie ještě dodržovat zákony Evropské unie.

„Naše rychlost a pokrok čistě závisel na dostupnosti dat při průběžných kontrolách a na nezávislých radách, které jsme obdrželi,” dodal Raineová. Jak uvádí britský Guardian, také mluvčí britské vlády ministrovo tvrzení odmítl podpořit.

Zajímavé je, že Hancock byl v průběhu referenda zastáncem setrvání země v Evropské unii. I přesto je nyní v očích protiunijních Britů hrdinou. „Ach jo, tak Matt Hancock se snažil zabodovat, a přitom si to úplně vycucal z prstu,” glosoval komentátor stanice LBC James O'Brien.

Reklama

Výběr článků

Načítám