Hlavní obsah

Proti AfD a krajní pravici v Hamburku demonstrovalo na 50 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hamburku se v pátek na demonstraci proti krajní pravici a straně Alternativa pro Německo (AfD) sešlo podle policie přes 50 000 lidí. Pořadatelé pak protest s ohledem na bezpečnost účastníků ukončili, napsal list Hamburger Abendblatt. Původně se očekávalo, že dorazí asi 10 000 lidí.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Lidé demonstrující proti krajní pravici a Alternativě pro Německo zcela zaplnili centrum Hamburku (19. leden 2024).

Článek

Demonstraci svolali organizátoři pod heslem „Společně proti pravicovému extremismu a neonacistickým skupinám“. Účast byla mnohem masovější, než se předpokládalo – na promenádu Jungfernstieg na břehu jezera Alster podle Kazima Abaciho z pořadatelského spolku přišlo na 80 000 lidí, podle policie to bylo zhruba 50 000 lidí.

„Shromáždění jsme museli předčasně ukončit,“ uvedl v podvečer Abaci. Podle něj kvůli tlačenici někteří lidé kolabovali a dav už neumožnil ani průjezd hasičských vozů.

Foto: Carmen Jaspersen, Reuters

Demonstranti v Hamburku požadovali okamžitý zákaz krajně pravicové Alternativy pro Německo (19. ledna 2024).

Ke shromáždění promluvil mimo jiné sociálnědemokratický starosta Hamburku Peter Tschentscher.

„Vzkaz AfD a jejím pravicovým sítím je následující: ,My jsme většina a jsme silní, protože nás žene odhodlání, že si naši zemi a naši demokracii po roce 1945 už podruhé zničit nenecháme,‘,“ řekl.

Foto: Walzberg Jonas, ČTK

Policisté se během demonstrace proti krajní pravici v Hamburku snažili lidi udržet v místech, kde bylo shromáždění povoleno.

Protesty se v celém Německu konají v reakci na článek investigativní skupiny Correctiv, která minulý týden napsala, že loni v listopadu v Postupimi na tajné schůzce jednali zástupci krajní pravice o tom, jak z Německa vystěhovat miliony lidí s přistěhovaleckým původem. Schůzky se účastnili členové spolku WerteUnion, příslušníci krajně pravicového identitárního hnutí a také členové AfD.

Velké demonstrace se chystají v několika německých městech i o víkendu. Na protestní akce v Hannoveru, Mnichově, Drážďanech či v Berlíně by měly dorazit tisíce lidí.

Zákaz AfD? Naštvanost zakázat nelze, přiznávají němečtí politici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám