Hlavní obsah

Desetitisíce Francouzů protestovaly proti zpřísnění imigrační politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí v neděli vyšly do ulic francouzských měst ve snaze apelovat na prezidenta Emmanuela Macrona, aby nepodepsal imigrační zákon schválený v prosinci parlamentem. Opatření by mimo jiné zpřísnilo podmínky pro udělování občanství, usnadnilo deportace cizinců a pro nepracující přistěhovalce ze zemí mimo Evropskou unii výrazně přitvrdilo podmínky pro čerpání sociálních dávek.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Lidé v Paříži vyšli do ulic na protest proti přísnějším imigračním zákonům.

Článek

K protestům vyzvala skupina 200 osobností od umělců po odboráře, podle nichž návrh zákona vznikl pod „diktátem obchodníků s nenávistí“. Francouzské úřady uvedly, že demonstrací napříč Francií se zúčastnilo 75 tisíc lidí, z toho 16 tisíc v Paříži. Odborový svaz CGT odhadl účast na 150 tisíc lidí.

Francouzský parlament imigrační zákon schválil už před měsícem, Macron jej ale ihned nepodepsal. Vláda si nebyla jistá, zda text v několika bodech není v rozporu s ústavou, a dala jej k posouzení Ústavní radě, která má své rozhodnutí oznámit ve čtvrtek.

Prezident Macron v reakci na zpřísňování legislativního návrhu během projednávání v parlamentu odmítl, že by jeho obsah diktovala krajní pravice. Zákon označil za štít, který Francie potřebuje a který jí nezabrání být nadále otevřenou zemí.

Imigrace jako záchrana penzí? Je to přesně naopak, tvrdí německá studie

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám