Hlavní obsah

Deset žen, které se za pomoci francouzské vlády vrátily ze Sýrie, obvinili

Deset žen, které se za pomoci francouzské vlády minulý týden spolu se svými dětmi vrátily ze Sýrie do vlasti, bylo obviněno ze zločinného teroristického spolčení, některé také ze zanedbání péče o dítě. Protiteroristická prokuratura (PNAT) je v pondělí umístila do vazby, informovala agentura AFP. Ženy byly zadržovány v táboře pro lidi spojené s islamistickými teroristickými skupinami na severu Sýrie, protože se dobrovolně přidaly k Islámskému státu.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatím poslední skupina 15 žen a 40 dětí přiletěla do Francie v noci na čtvrtek. Do Francie se z území dříve ovládaných teroristy dosud vrátilo zhruba 300 nezletilých. Paříž dosud odmítala umožnit návrat i dospělým ženám, většina matek ale odmítla opustit své děti, a tak vláda povolila jejich návrat v zájmu nezletilých. Ženy se ale ve Francii musí zodpovídat ze svých činů před soudem.

Ženy, na které byl již dříve vystaven zatykač, úřady zadržely bezprostředně po přistání. Jedna z nich je obviněna také ze zločinů proti lidskosti a genocidy. Některé jsou obviněny z neplnění zákonných rodičovských povinností a ohrožení zdraví nebo bezpečnosti dítěte.

Za stínání hlav, mučení a únosy vyfasoval islamista doživotí

Amerika

Ve skupině přicestovala také 19letá žena, která byla na irácko-syrské pomezí odvezena jako dítě. Podle vyšetřovatelů nic nenaznačuje, že by měla být obviněna z trestného činu, a doporučili „výchovnou péči“. Tři ženy byli obviněny a uvězněny už ve čtvrtek. Zdravotní stav poslední ženy ze skupiny neumožňuje její výpověď před vyšetřujícím soudcem.

Francouzské úřady v červenci odhadovaly, že v zajateckých táborech v Sýrii tehdy byla zhruba stovka žen a na 250 dětí. Francie od té doby přivezla před čtvrtečním letem ještě skupinu 16 žen a 35 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám