Hlavní obsah

Deset tisíc ozbrojenců na 400 kilometrů. Poláci dál navyšují počty vojáků na běloruské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr obrany ve čtvrtek oznámil rozmístění deseti tisíc mužů ve zbrani podél běloruské hranice. Varšava odůvodňuje posílení pohraničního kontingentu nutností odstrašit agresora a nárůstem nelegální migrace.

Foto: Michal Dyjuk, ČTK/AP

Polský voják patroluje na hranici s Běloruskem u lokality Kuznice

Článek

„Čtyři tisíce mužů přímo posílí pohraniční stráž, dalších šest tisíc bude tvořit rezervu poblíž pro případ potřeby,“ oznámil těmito slovy podle agentury Reuters polský ministr obrany Mariusz Blaszczak přesun nebývale velkého počtu vojáků k polsko-běloruské hranici. Ministr dodal, že cílem je „odstrašení agresora, aby mu ani nepřišlo na mysl nás napadnout“.

Ještě ve středu náměstek polského ministra vnitra Maciej Wonsik uvedl, že Varšava pošle na východní hranici „jen“ dva tisíce mužů. To byl přitom dvojnásobek toho, co žádali pohraničníci.

Rusko posílí armádu u západních hranic, Polsko posílá vojáky k Bělorusku

Válka na Ukrajině

K posilování ostrahy polské hranice dochází nedlouho poté, kdy se na běloruské straně objevili žoldnéři ruské Wagnerovy skupiny. Nyní se ovšem vyskytly spekulace o tom, že se wagnerovci postupně stahují zpět do Ruska.

Nelegálních přechodů hranice přibylo

Varšava i Evropská unie tvrdí, že běloruský režim autoritativního vůdce Alexandra Lukašenka aktivně podporuje migranty, převážně z Blízkého východu, k nelegálnímu přechodu hranice z Běloruska do Polska ve snaze destabilizovat situaci v zemích EU. Šéf polských pohraničníků Tomasz Plaga podle Reuters uvedl, že takových pokusů o nelegální překročení hranice bylo od začátku roku zaznamenáno již 19 tisíc, tedy více než za celý rok 2022.

Foto: Reuters

Noční pokus o ilegální přechod hranice z Běloruska do Polska

Polsko-běloruská hranice je dlouhá asi 400 kilometrů, prochází vesměs nížinatým, částečně zalesněným terénem. V průběhu posledních dvou let Poláci postavili na své straně podél části hraniční čáry plot, který měl zabránit nelegálním vstupům na polské území, bariéra však byla opakovaně narušována. Na běloruské straně existuje plot z ostnatého drátu, podobný tomu, který býval na západní hranici komunistického Československa, již delší dobu.

Wagnerovců se nebojíme. Případně zavřeme Bělorusku hranice, hlásí Polsko a Pobaltí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám